Blog

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genital bölge temizliği kadınların enfeksiyondan korunması için çok önemlidir. Toplum olarak bu konular aile içinde pek konuşulmadığı için genç kızlar genital bölge temizliği ve hijyeni açısından doğru bilgiye her zaman ulaşamayabilir.

Bu nedenle basit ama önemli olan kadınlarda genital bölge temizliği hakkında sizleri bilgilendireceğim.

Genital Bölge Neresi?

Kadınlarda genital bölge vulva denilen bölgedir. Bu bölgede büyük dudaklar, küçük dudaklar, klitoris, üretra, vajina girişi ve anal bölge bulunur. Genital bölgede büyük dudakların, vajina girişinin ve anal bölgenin olduğu yerde kıl kökleri vardır ve kıllı bölge olarak geçer.

Genital Bölge Temizliği Neden Önemli?

Vajina ve anüs steril bir alan değildir. Ancak idrar yolu başlangıcı olan ve idrarımızı yaptığımız üretra sterildir. Vajinada ve rektumda normal flora elemanları vardır. Ancak bu bölgelerin normal flora elemanları ve PH ı birbirinden farklıdır.

Normal flora elemanları diğer bölgeye bulaşırsa vajinal enfeksiyon veya idrar yolu enfeksiyonu (sistit) olabilir. Bu enfeksiyonlardan korunmak için de genital bölgenin temiz tutulması çok önemlidir.

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genital bölge temizliği her zaman önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bu şekilde en kirli alan olan anüsteki bakteriler vajinaya veya üretraya bulaşmamış olur.

Genital bölgenin kuru tutulması da vajinal enfeksiyonlardan korunmak için çok önemlidir. Çünkü genital bölge nemli olduğunda vajina normal florası ve ph bozulmakta, vajinal enfeksiyonlara yatkınlık oluşmaktadır.

Kadınlarda fizyolojik akıntı olur. Bu akıntının miktarı ve kıvamı adet döngü günlerine göre değişir. Kadınlardaki bu kokusuz akıntı normaldir ama akıntıya bağlı genital bölge ıslak, nemli kalırsa vajina florası bozulur ve vajinal enfeksiyon gelişir. Bu nedenle akıntının peçete ile silinerek iç çamaşırın kuru kalmasını sağlamak enfeksiyonlardan koruyacaktır.

Her ilişki sonrası veya tuvalet sonrası genital bölgenin önden arkaya doğru yıkanması ve kurulanması enfeksiyonlardan korur. Özellikle adet döneminde pedlerin 4-6 saatte bir değiştirilmesi genital bölgenin kuru kalmasını sağlar. Adet kanaması çok olan kadınlarda ise pedler 3-4 saatte bir değiştirilmelidir.

Günlük ped kullanmak kadında temizmiş hissi verebilir. Ancak günlük pedler genital bölgeyi daha havasız bırakır ve o bölgenin nemli, ıslak olmasına sebep olur. Buna bağlı olarak vajinal akıntı ve kaşıntı olabilir. Bu nedenle mecbur kalınmadıkça günlük ped kullanılmaması, bunun yerine sık sık iç çamaşırın değiştirilmesi enfeksiyon gelişimini önleyecektir.

Genital Bölge Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genital bölgenin temiz olması için dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir.

  • Genital bölgenizi önden arkaya doğru silin
  • Genital bölgeyi kuru tutun
  • Her ilişki sonrası genital bölgenizi su ile yıkayın ve kurulayın
  • Vajina temizliği için vajinal duş yapmayın
  • Adet dönemlerinde her tuvalete gittiğinizde genital bölgenizi yıkayın ve sonrasında kurulayın
  • Adet zamanı her 4-6 saatte bir pedinizi veya tamponunuzu değiştirin
  • Adet dışında günlük ped kullanmayın
  • İç çamaşırınızı sık sık değiştirin, kuru tutun
  • Uzun süre çok dar kıyafet giymeyin
  • Genital bölge temizliğinde sabun, parfüm vs gibi ürünler kullanmayın
  • Genital bölge temizliğinde ph sı vajina ph sı ile uyumlu intim şampuanları kullanın
  • Kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi vajinal enfeksiyon belirtileri olduğundan doktora gidin

Genital Bölgedeki Kıllar Nasıl Alınır?

Genital bölge kıllarının alınması tercih meselesidir. Bazı kadınlar genital bölge kıllarını aldırmaz iken bazıları kılları aldırmayı tercih eder. Genital bölge kıllarının alınıp alınmaması dini inanışlar, örf adet gibi durumlardan da etkilenir, toplumdan topluma değişir.

Tıbbi olarak da bu konu hakkında fikir birliği oluşmamıştır. Bazı çalışmalarda genital kılların kadını vajinal enfeksiyondan koruduğu gösterilmiştir. Ancak bunun tersini savunan çalışmalar da vardır. Genital tüy, kılların genital bölgenin nemli kalmasına neden olduğu, buna bağlı olarak da vajinal enfeksiyonları artırdığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bizim toplumumuzda ise daha çok genital bölge kıllarının alınması gerektiği fikri baskındır.

Genital bölge kıllarının alınması için 3 yöntem vardır.

  1. Jilet ile kılların temizlenmesi
  2. Ağda
  3. Lazer

Bu yöntemlerden hangisi ile genital bölge kıl temizliğinin yapılacağı kişinin tercihine bağlıdır.

Genital Bölgedeki Kıllar Alınmazsa Ne Olur?

Genital bölgedeki kılların alınmaması özellikle bizim toplumumuzda ayıp karşılanır. Karşı taraf bu görüntüden rahatsız olabilir. Ama bazı toplumlarda ise bu kılların alınması garip karşılanmaktadır.

Genital bölge kılları alınmazsa ve o bölgenin temizliğine dikkat edilmezse ilişki sırasında koku olabilir. Bu da karşı tarafı rahatsız edebilir. Bunun dışında genital kıllar alınmazsa ve hijyen kurallarına dikkat edilmezse vajinal enfeksiyonlara veya idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık olabilir.

Sonuç olarak hem sağlıklı cinsel ilişki için, hem de enfeksiyonlardan korunmak için tüm kadınların genital bölge temizliğine dikkat etmesi gerekir. Genç kızlar da bu konuda bilinçlendirilmelidir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Referanslar:

  • Karageorgi S, Gates MA, Hankinson SE, De Vivo I. Perineal use of talcum powder and endometrial cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 May;19(5):1269-75.
  • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014 Mar;122(3):A70-5.
  • Schild-Suhren M, Soliman AA, Malik E. Pubic Hair Shaving Is Correlated to Vulvar Dysplasia and Inflammation: A Case-Control Study. Infect Dis Obstet Gynecol. 2017;2017:9350307.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Betzoid presenta casinos online en México con bonos gratis sin depósito al registrarse