Dört Boyutlu Ultrason Ankara

4 boyutlu ultrason

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızdaki çoğu yeniliğe şaşırmakta bazılarına ise hayatımızı kolaylaştırdığı için minnettar olmaktayız. Eskiden telefonların bu kadar hayatımız içerisinde yer alacağını bilmezken şuan en önemli eşyamız olmuş durumdalar. Aynı durum tıp dünyası için de geçerli olmaktadır.

40 haftalık süreçte anne adayları bebeklerinin gelişiminin her aşamasına tanıklık etmek istemektedir. Eskiden bu mümkün değil iken şimdi gebelikte ultrasona girmemiş olmak yadırganmakta, hatta 4 boyutlu ultrasona girmemiş olmak eksiklik olarak kabul edilmektedir. Gebelik takibinde 4 boyutlu ultrason hemen hemen tüm büyük hastanelerde bulunmaktadır.

4 Boyutlu Ultrason Nedir?

1970 yılında tıp biliminin hizmetine sunulan ultrason cihazları, gebe olan anneler için bebeklerini izleme konusunda vazgeçilmez bir yöntemdir. Görüntüleme yöntemleri içinde en çok tercih edilen teknik olan ultrasonun çalışma prensibi kulağın duyamayacağı frekans aralığındaki ses dalgalarının üretilmesiyle prob sayesinde dokuya yollanması durumudur.

Dokuya yollanan dalgalar sonucunda da monitör üzerinde bebeğiniz görüntülenmektedir. Son yıllarda endüstriyel ve bilgisayar sektörünün gelişmesiyle daha da teknolojik bir hal alan ultrason son olarak 4 boyutlu teknolojisi ise anne baba adaylarının karşısına çıkmaktadır. Ve bu gelişme asla durmadan daha da değişim göstermesi adına çalışmalara devam edilmektedir.

Geleneksel 2 boyutlu ultrasonlarda ses yansımaları düz olarak gelirken, üç boyutlu ultrasonlarda belirli açılarla olmakta ve böylelikle dokular ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir. 3 boyutlu ultrasona zaman boyutu eklendiğinde (real time) ise dört boyutlu ultrason adını alır. 3 boyutlu ultrasonda bebeğin hareketleri gecikmeli olarak gözlenirken yeni 4 boyut teknolojisi sayesinde bebeğin hareketleri aynı anda görülebilmektedir.

4 Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Nedir?

Oldukça yüksek görüntü kalitesine sahip olan dört boyutlu ultrason, bebeğinizin tüm hareket ve uzuvlarını net bir şekilde görüntülemektedir. Tıbbi olarak dört boyutlu ultrasonun 2 boyutlu ultrasona göre verdiği ekstra bilgi çok fazla değildir. Sadece yarık damak, yarık dudağı tespit etmede ve bazı doğuştan sakatlıklarda 4D Ultrason daha faydalıdır.

Ancak her ne kadar dört boyutlu yöntemle görüntüleme yapılsa da mutlaka iki boyutlu ultrason ihmal edilmemelidir. Çünkü dört boyutlu taramalar bebeğin tüm uzuvlarını, yüzünü net gösterse de iç organların araştırılmasında 4 boyutlu ultrason yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple 4 boyutlu ultrason merkezleri içerisinde yer alan merkezimizde 4 boyutlu taramaların yanında iki boyutlu taramaları da mutlaka yapmaktayız.

4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

4 boyutlu ultrason hizmeti almak isteyen anne-baba adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri de “4 boyutlu ultrason kaçıcı haftada yapılır?” sorusudur. Bebeği 4 boyutlu ultrasonla sağlıklı ve net bir şekilde görüntülemek için en iyi haftalar gebeliğin 26-30. haftaları arasıdır. 26 haftanın altında bebeğin cilt altı yağ dokusu az olduğu için güzel görüntü alınmaz. 30. haftadan sonra da bebeğin yeri daraldığı ve pelvise doğru indiği için net görüntü alınamayabilir.

Dört boyutlu ultrasonda iyi görüntü alabilmek için bazı kriterler gerekir. Öncelikle bebeğin yüzünün bize dönük olması gerekir. Ayrıca bebeğin yüzü ile rahim duvarı arasında yeterli miktarda sıvı olması gerekir.

Eğer bebeğin yüzü arkaya dönükse, başı aşağı inmişse veya suyu yeterli değilse net görüntü alınamaz. Bu durumlarda net görüntü alabilmek için sizden sağa veya sola dönmeniz istenebilir. Ya da biraz dolaştıktan sonra veya tatlı bir şeyler yedikten sonra 4 boyutlu ultrason tekrarlanabilir.

Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?

Dört boyutlu ultrason aynı iki boyutlu ultrason gibi yapılır. Dört boyutlu ultrasonda zaman boyutu da eklendiği için görüntüler gerçeğe daha yakın elde edilir. 4 boyutlu ultrason görüntülerine göre bebeğin kime benzediği hakkında bile yorum yapılabilir.

4 Boyutlu Ultrason Neden Yapılır?

Öncelikle 4 boyutlu ultrason almadan önce gereken tüm tıbbi testleri yaptırmalısınız. Ultrasonun her türü tıbbi bir prosedüre tabidir ve az öncede bahsettiğimiz gibi farklı ses dalgaları titreşerek bir cihaz yardımı ile anne karnında geçer ve monitör üzerinde bebeğinizin görüntüsünü verir. Bu sayede bebek hareket ettikçe aileler görüntüleri net bir şekilde görmektedir.

Ultrason yönteminde asla ağrı hissedilmez ancak görüntüleme yapılması için mesanenin dolu olması şartı olduğu için anne adayı ilk aylarda oldukça rahatsızlık duyabilir. Ancak 4 boyutlu ultrason ebeveynler tarafından oldukça tercih edilen bir yöntemdir ve kliniğimizde uygulanmaktadır.

Dört boyutlu ultrasonun en büyük avantajı bebeğin görüntülerinin anında ekrana yansıtılmasıdır. Gözünü açarken, kaşını çatarken göreceğiniz bebeğinizin sağlık durumundan emin olurken özellikle anne adayları psikolojik olarak oldukça rahatlamaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalarda 2 boyutlu ultrason gibi 4 boyutlu ultrasonun da bebeğe zararlı olmadığı gösterilmiştir. Daha önce de belirttiğimiz gibi ultrason ses dalgası ile çalışır. Radyasyon veya zararlı madde içermediği için bebeğe teratojen etkisi yoktur.

4 Boyutlu Ultrasonda Nelere Bakılır?

4 boyutlu ultrason merkezleri dört boyutlu ultrason testlerinde bebeğin rahim içindeki sergilediği hareketlerin görüntüsünü almayı amaçlamaktadır. 4 boyutlu ultrason tekniği ses dalgalarını kullanarak uygulanmaktadır.

Bu durum canlı video izlemeye eş değer bir etki yaratmaktadır. Kullanılan 4 boyut teknolojisi sayesinde bebeğinizin görüntüsünü eş zamanlı görüp bebek ile anne adayı arasında daha erken bağın kurulması sağlanabilmektedir. Dört boyutlu ultrasonda bebeğin esas anatomik yapısına ve yüzüne bakılır.

4 Boyutlu Ultrasonda Bebek Görüntüleri Nasıl Olur?

4 boyutlu ultrasonda bebeğinizin hareketlerini, gülümsemesini, dilini çıkarmasını, parmağını emmesini, esnemesini veya kaşlarını çatmasını eş zamanlı olarak görebilirsiniz. İlk defa bebeğini 4 boyutlu ultrasonda gören anne-baba adayları bu görüntüden çok etkilenirler. 4 boyutlu görüntüler üzerinden rahatlıkla bebeğin kime benzediği hakkında fikir bile yürütülebilir.

Çünkü 4 boyutlu ultrason bebeğin cildini gösterir, o yüzden gerçeğe yakın görüntüler elde edilir. Oysa 2 boyutlu ultrason görüntüsü siyah-beyazdır, bulanıktır. Bebeğin iç organlarını gösterir, cildini göstermez. Dolayısıyla alınan görüntüler hastaları tatmin etmeyebilir.

4 Boyutlu Ultrasonda Cinsiyet Daha mı Net Belli Olur?

Hayır, 4 boyutlu ultrasonun cinsiyeti anlamada etkinliği 2 boyutlu ultrasondan daha iyi değildir. Hatta 2 boyutlu ultrasonda cinsiyet daha net belli olur. Çünkü 2 boyutlu ultrasonda cinsiyet net olarak 16. gebelik haftasında belli olur. O haftalarda 4 boyutlu ultrasonun görüntü kalitesi iyi olmaz. Çünkü 4 boyutlu ultrason için en iyi haftalar gebeliğin 26-32. haftaları arasıdır. Bu nedenle 4 boyutlu ultrasonda cinsiyet yanılması daha fazladır.

Detaylı Ultrasonla 4 Boyutlu Ultrason Aynı mı?

Hastalar detaylı ultrason, renkli ultrason ve 4 boyutlu ultrason tanımlarını birbirine karıştırırlar. Bu ultrason çeşitleri aynı değildir. Detaylı ultrason esas 2 boyutlu normal ultrason gibi yapılır. Gebeliğin 20-22. haftaları arasında net görüntü kalitesi olduğu için detaylı ultrason bu haftalarda yapılır. Detaylı ultrasonda bebekte anatomik olarak anomali olup olmadığı ayrıntılı olarak incelenir. Bu nedenle buna ayrıntılı ultrason da denir. Detaylı ultrason radyologlar veya perinatologlar tarafında yapılır.

Renkli ultrasona color doppler ultrason da denir. Renkli ultrason 4 boyutlu ultrasonla aynı değildir. Renkli ultrasonda bebeğe giden kan akımı değerlendirilir. Fetal iyilik testlerinden biridir. Gebeliğin 3. ayından sonra gerekli durumlarda yapılır, herkese yapılmasına gerek yoktur.

4 boyutlu ultrason yukarıda bahsettiğim gibi bebeğin özellikle yüzünü daha iyi görmek için ve hastaları tatmin ettiği için yapılır. 4 boyutlu ultrason detaylı ultrason demek değildir.

4 Boyutlu Ultrason Fiyatları Ne Kadar?

4 boyutlu ultrason fiyatları hakkında kesin bir fiyat belirtmek ebeveyn adaylarını yanıltacak bir tutum olacaktır. Bunun sebebiyse merkez ve kliniğe göre fiyatların değişmesi olup bazı merkezlerde görüntüleme öncesinde bir takım testlerin uygulanmasıdır.

4 boyutlu ultrason fiyatları Ankara içinde klinik ve hastaneler arası değişikliğe uğrarken en doğru bilgiyi seçeceğiniz merkezden alabilirsiniz. 4 boyutlu ultrason fiyatları Ankara için belirlenen bir skalaya tabi olurken genelde her merkez kendi fiyatlandırması ve verdiği hizmet üzerinden gerçekleştirdiği ücretlendirme yöntemini uygulamaktadır. Ortalama 4 boyutlu ultrason fiyatı Ankara’da 500-1500 TL arasında değişmektedir.

Ankara’da 4 Boyutlu Ultrason Nerede Yaptırılır?

Gelişmekte olan teknolojiler tıp dünyası ile buluştuğunda oldukça pahalı fiyatlarla faaliyet göstermektedir. Bu sebeple de 4 boyutlu ultrason gibi cihazlar oldukça pahalı olduğu için önceleri çok az merkezde bulunmaktaydı. Sonraları ise 4 boyutlu ultrason konusunda bir çok merkezde ve klinikte uygulanmaya başlandı.

Bizler de Ankara 4 boyutlu ultrason için kliniğimizde anne adaylarını kusursuz bir hizmetle karşılamakta ve yavruları ile kavuşmalarını sağlamaktayız. 4 boyutlu ultrason merkezleri içerisinde başarılı şekilde süreci sürdüren ekibimiz sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Ankara’nın Çankaya İlçesi Çukurambar semtindeki kliniğimizde 4 Boyutlu Ultrason hizmeti Jinekolog Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından verilmektedir. 4 Boyutlu Ultrason Fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için 0505 9819919 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Referanslar

1- Kurjak A, Pooh RK, Merce LT, Carrera JM, Salihagic-Kadic A, Andonotopo W. Structural and functional early human development assessed by three-dimensional and four-dimensional sonography. Fertil Steril. 2005;84:1285–99

2- Stanojevic M, Antsaklis P, Kadic AS, Predojevic M, Vladareanu R, Vladareanu S, et al. Is kurjak antenatal neurodevelopmental test ready for routine clinical application? Bucharest consensus statement. Donald School J Ultrasound Obstet Gynecol. 2015;9:260–5.

3- Barišić LS, Kurjak A, Pooh RK, Delić T, Stanojević M, Porović S. Antenatal detection of fetal syndromes by ultrasound: from a single piece to a complete puzzle. Donald School J Ultrasound Obstet Gynecol. 2016;10:63–77

4- Pooh RK, Kurjak A. 3D/4D sonography moved prenatal diagnosis of fetal anomalies from the second to the first trimester of pregnancy. J Matern Fetal Neonatal Med. 2012;25:433–55. Search in Google Scholar

5- Merz E, Welter C. Two-dimensional and three-dimensional ultrasound in the evaluation of normal and abnormal fetal anatomy in the second and third trimesters in a level III center. Ultraschall Med. 2005;26:9–16

İletişime Geçin

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Başa dön tuşu