Ağrısız (Epidural) Doğum

agrisiz dogum

40 hafta süren heyecanlı gebelik serüveni boyunca belki de anne adayının kafasını esas meşgul eden konu “Normal doğum mu olacak sezaryen mi olacak?” “Çok sancı çekecek miyim?” “Ağrısız doğum (prenses doğum) yapabilir miyim?” gibi sorulardır. Eğer vajinal doğuma engel olacak anne veya bebeğe ait herhangi bir risk faktörü yoksa en sağlıklısı tabi ki normal vajinal doğumdur.

Tıbbi olarak gerekli olmasa da bazı anne adayları sadece doğum sancılarından korktukları için sezaryen doğumu tercih etmektedir. Bu durumda esas görev kadın doğum doktoruna düşer. Gebelik takibini yapan doktorun ağrısız doğum Ankara yöntemlerinin de olduğu konusunda hastasını bilgilendirip, rahatlatması gerekir.

Doğumda Anestezi Yöntemleri

Doğumda aşağıdaki anestezi yöntemleri uygulanabilir.

  1. Epidural anestezi
  2. Spinal anestezi
  3. Kombine anestezi

Normal doğumda sadece epidural anestezi uygulanabilir. Spinal ve kombine anestezi sadece sezeryan doğumda yapılabilir.

Ağrısız Normal Doğum Olur mu?

Ankara da normal doğum yapan hastaların en sık tercih ettiği ve benim de normal doğum yapmayı isteyen hastalara önerdiğim doğum şekli epiduralli normal doğumdur. Epidural normal doğumda hasta sancıyı hissetmez ve ağrısız bir şekilde doğum yapar. Böylece hasta doğum korkusu ve doğum travması yaşamaz, konforlu bir şekilde doğum sürecini tamamlar.

Ağrısız Doğum (Epidural Doğum) Nedir?

Ağrısız doğum halk arasındaki adıyla prenses doğum yönteminde epidural anestezi ile normal vajinal doğum gerçekleştirilir. Epidural anestezide; çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural bölgeye girilir ve bu bölgeye ağrı kesici ilaçlar verilir.

Epidural anestezide amaç doğum sancılarını hastanın hissetmesini engellemektir. Ağrısız doğumda doğum sancısı gelir, yani rahim kasılır ve karın sertleşir ama hasta bunu ağrı olarak hissetmez.

***Diğer doğum yöntemleri ile ilgili bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Normal Doğumda Epidural Ne Zaman Takılır?

agrisiz dogum 2

Ağrısız epiduralli doğumda, epidural hasta aktif doğum eylemine girdiğinde yapılır. Yani hastanın 3-4 cm açıklığı olmalı ve düzenli sancıları başlamış olmalıdır. Zaten şiddetli doğum sancıları esas rahim ağzında 4 cm açıklık olduktan sonra başlar. O yüzden anne adayı vajinal doğumun esas zor sürecinde rahat etmiş olur.

Ağrısız doğumda epidural erken yapılırsa, yani hasta aktif doğum eylemine girmeden yapılırsa verilen anestezik ilaçlar doğum sancılarını kesebilir veya azaltabilir. Bunun sonucunda da hastanın normal doğum şansı azalır, sezaryen ihtimali artar. Bu nedenle normal doğumda epidural anesteziyi erken yapmamak gerekir.

Ağrısız (Epidural) Doğum Nasıl Yapılır?

Epiduralli ağrısız doğum için aşağıdaki basamaklar izlenir.

  1. Epidural anestezi hasta yatar pozisyonda veya oturur pozisyonda iken yapılır.
  2. Önce hastanın bele yakın sırt bölgesi özel antiseptik solüsyonlarla temizlenir.
  3. Epidural yapılacak omurga aralığı (L4-L5 aralığı) lokal anestezik ile uyuşturulur.
  4. Ardından epidural iğnesi ile omurga aralığına girilir. Epidural aralıkta olunduğundan emin olduktan sonra epidural kateter gönderilir.
  5. Epidural kateterden önce test dozu yapılır. Test dozundan sonra sorun yoksa doğum ağrısını kesecek esas doz ilaç verilir.
  6. Epidural kateter doğum boyunca ve doğumdan sonra çıkarılmaz. Kateterden ihtiyaç oldukça ağrı kesici ilaçlar verilir.

Epidural Anestezinin Etkisi Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Sürer?

Epidural anestezi tecrübeli ellerde 10-15 dk sürer. Epidural anestezinin etkisi yapıldıktan 15 dakika sonra başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Sırta yerleştirilen bu katater hastanın istemine bağlı olarak ya doğumdan hemen sonra veya 24 – 48 saat içinde çekilir.

Hasta doğum sancılarının geldiğini karnında kasılma, sertleşme, aşağıda baskı şeklinde hisseder ama kesinlikle ağrı hissetmez. Epidural anestezi, ağrısız normal vajinal doğumda aktif eylem başladıktan sonra yani rahim ağzında 4 cm açıklık olduktan sonra takılır. Epidural anestezi erken yapıldığında doğum sancılarını durdurup, doğumu uzatabilir veya sezaryene dönme riskini artırabilir.

banner dogum agrisiz

Epidural Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Doğum çok yakında epidural anestezinin uygulanması anlamsız olacaktır. Bunun dışında aşağıdaki durumlarda normal doğumda epidural anestezi yapılmaz.

  • Kanama bozukluğu
  • Epidural anestezi içindeki maddelere alerji
  • Beyin tümörü
  • Yakın zamanda aspirin, kan sulandırıcı iğne kullanıldıysa
  • Epidural yapılacak ciltte enfeksiyon
  • Trombosit sayısı <100000 ise epidural yapılmaz.

Epidural Doğumda Kan Sulandırıcı İlaçlar Ne Zaman Kesilmelidir?

Bazı nedenlerle gebelikte kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlara doğuma kadar devam edilir. Ancak epidural anestezi için bu bir risk oluşturur. Hastada kanama riski artar. Bu nedenle epidural anestezi ile doğum yapacak olanların bu ilaçları kesmiş olması gerekir.

Hamilelikte kan sulandırıcı tedavi çoğunlukla Aspirin ve kan sulandırıcı iğneleri kapsar. Epidural normal doğum yapacakların doğumdan en az 1 hafta önce Aspirini, 12 saat önce de kan sulandırıcı iğneyi kesmiş olması gerekir. Doğumdan sonra bu ilaçlara devam etmesi gerekenlerin 24 saat beklemesi gerekir. Doğumdan 24 saat sonra tekrar kan sulandırıcı tedaviye başlanabilir.

Epidural Doğumun (Prenses Doğum) Avantajları Nelerdir?

Epidural normal doğumun tek avantajı vajinal normal doğumda hastanın sancılarını azaltarak, daha konforlu ağrısız doğum yapmasını sağlamaktır. Epidural normal doğumda hasta acı hissetmez veya daha az hisseder. Epidural doğum sancısının şiddetini %80-90 azaltır. %10-20’lik acıyı da hasta kolaylıkla tolere eder.

Teorik olarak doğumu hızlandırdığı düşünülmese de, pratikte gördüğümüz; hasta rahatladığı için gevşer, pelvik taban kasları gevşer ve doğum kolaylaşır.

Sadece doğumun ikinci evresi olan ıkınma evresinde hastanın ıkınmasını azaltabilir. Gerçek doğum sancısında, sancılar çok kuvvetli geldiği için hasta daha güçlü ıkınır. Prenses doğum dediğimiz epidural normal doğumda hasta ağrı hissetmediği için etkili ve güçlü ıkınamaz. Bunun dışında epiduralin normal doğum üzerine herhangi bir zararı yoktur.

Epidural Normal Doğumun Riskleri Nedir?

Normal doğumda epidural anestezi uygulamasına bağlı baş ağrısı, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların yaşanmamasında anestezi doktorunun tecrübesi çok önemlidir. Kullandığı epidural kateterin kalınlığı, yapılış tekniği epidural anesteziye bağlı riskleri etkiler.

Spinal anestezide baş ağrısı şikayeti epidural anesteziye göre daha çok görülür. Çünkü spinal anestezi dura delinerek yapıldığı için, dura delinmesine bağlı beyin omurilik sıvı kaçağı olur. Bu kaçak da baş ağrısına neden olur.

Bu nedenle spinal anestezi ne kadar kalın iğne ile yapılırsa, dura o kadar çok delinecek, kaçak o kadar çok olacak, baş ağrısı da o kadar fazla olacaktır. Epidural anestezili doğumda ise dura mater hiç delinmediği için baş ağrısı görülme riski çok düşüktür.

Ama halk arasında konuşulan “felç yapar, bel ağrısı yapar” gibi korkutucu hikayeler doğru değildir. Çünkü işlem motor sinirlerin bittiği L4-5 aralığından yapılır, felce neden olacak sinirler epidural anestezinin yapıldığı bölgede yoktur.

Epidural Anestezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Epidural anestezi doğru teknikle yapıldıysa baş ağrısı olma ihtimali çok düşüktür. Ama yine de epiduralli normal doğuma yapanlara önerimiz; doğum sonrası bol sıvı tüketmeleri (günlük yaklaşık 3 lt) ve baş ağrısı hissederlerse kafein tüketmeleri yönündedir. Çünkü kafein epidurale bağlı baş ağrısına iyi gelir.

Epidural anestezi sonrası bel ağrısı şikayeti bazı hastalar tarafından tarif edilmektedir. Sonuçta o bölgede taravma olduğu için iyileşme süreci boyunca 1-2 ay bel ağrısı yaşanabilir. Ancak bu bel ağrısı kalıcı değildir, 1-2 sonra geçer.

Epidural Anestezi ile Spinal Anestezinin Farkı Nedir?

Anatomik olarak omurilik sıvısı omurgadaki spinal boşlukta dolaşır. Spinal boşluğun etrafında dura mater adı verilen bir zar tabakası bulunur.

agrisiz dogum 3
Epidural anestezide lokal anestezik ilaçlar dura mater tabakası delinmeden, dura mater ile omurga arasındaki aralığa verilir.

Spinal anestezide ise dura mater delinir, ilaç spinal boşluğa verilir. Bu boşlukta motor lifler de olduğu için hastada motor blok olur. Yani hem motor hem duyu kaybı olur. Böylelikle hasta ağrı hissetmez ama aynı zamanda yürüyemez, ayakta duramaz.

Epidural anestezide ise sadece duyu kaybı olur, motor kayıp olmaz. Böylece hasta doğum sancısını hissetmez ama ayağa kalkıp yürüyebilir.

Normal doğumda hastanın yürümesi, ayakta durması da gerektiği için epidural anestezi yapılır, spinal anestezi yapılmaz. Spinal anestezi sadece sezaryen ile doğum yapacak hastalarda tercih edilebilir.

Kombine Anestezi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kombine anestezi denilen yöntemde hem spinal hem de epidural anestezi beraber yapılır. Kombine anestezi sadece sezaryen doğumda uygulanabilir. Çünkü spinal anestezi de yapıldığı için hasta yürüyemez, ayakta duramaz. Bu da normal doğumda istenen bir etki değildir.

Kombine anestezinin sezeryan doğumda yapılmasının nedeni anestezi etkisinin çabuk başlamasının sağlanmasıdır. Epidural anestezide etki 10-15 dk sonra başlar. Spinal anestezide ise etki saniyeler içinde başlar. Sezaryende vakit kaybetmemek için, 10-15 dk etkinin başlamasını beklememek için epidural anesteziye ek olarak spinal anestezi de yapılır.

Spinal anestezide omuriliğin etrafındaki dura mater delinir ve ilaç spinal boşluğa verilir. Bu nedenle etki hemen başlar.

Ayrıca spinal anestezide içeriye kateter yerleştirilmez, ilaç verilir ve iğne geri çekilir. Spinal anestezinin etkisi 4-6 saat sürer. Bu sürenin sonunda hasta ağrı hissetmeye başlar. Yani sezaryen sadece spinal anestezi ile yapılırsa postoperatif dönemde hasta ağrı hissetmeye başlar. İşte sezaryende de epidural anestezi kullanılmasının nedeni budur. Ameliyat sonrası hastanın ağrılarını azaltmak için epidural kateterden ilaç gönderilebilir. Yani hastanın sezaryen sonrası dönemi ağrısız geçirmesini sağlamak için epidural anestezi sezeryanda uygulanır.

Sezaryende kombine anestezi Ankara da şu şekilde yapılır.

  • Epidural anestezi yapılır gibi uygun saha temizliğini takiben epidural iğne sırtta uygun omurga aralığına yerleştirilir.
  • Epidural kateter içeri gönderilmeden önce spinal iğnesi ile epidural iğnesinin içinden girilir, dura mater delinir ve spinal boşluğa ulaşılır.
  • Spinal boşluğa lokal anestezik madde verilir ve spinal iğnesi geri çekilir.
  • Sonraki basamaklar epidural anestezili normal doğum basamakları ile aynıdır.

Ağrısız Doğum Fiyatları Ankara

Ağrısız doğum fiyatlarını etkileyen en önemli faktör doğumun hangi hastanede yapılacağıdır. Çünkü her hastanenin fiyat politikası farklıdır. Ankara ağrısız doğum ücretleri semtlere göre de değişkenlik gösterebilir.

Ağrısız doğum fiyatları normal doğuma göre daha yüksektir. Çünkü prenses doğumda epidural anesteziyi anestezi doktoru yapar. Doğumda hem kadın doğum doktoru hem de anestezi uzmanı bulunur. Bu nedenle epidural anestezi doğum ücretlerini artırır. Epidural anestezi fiyatı Ankara için 1000 ile 3000 TL arasında değişmektedir.

Epidural anestezi fiyatı spinal anestezi fiyatından daha yüksektir. Çünkü epidural anestezide kullanılan kateterler ve aletler yurt dışından gelen özel aletlerdir. Bu da ağrısız doğum ücretlerini yükseltmektedir.

Sonuç olarak, normal doğumda epidural anestezi hastalar açısından son derecede kolay, kısa, vajinal doğumu konforlu hale getiren güvenli bir ağrısız doğum (prenses doğum) uygulamasıdır.

Ağrısız doğum (prenses doğum) Ankara da Prof. Dr. Deniz Ulaş ve doğum ekibi tarafından tam teşekküllü özel hastanelerde uygulanmaktadır. Ağrısız doğum fiyatları Ankara hakkında ayrıntılı bilgi için 05059819919 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Referanslar

1- Anim‐Somuah M, Smyth RMD, Jones L. Epidural versus non‐epidural or no analgesia in labourCochrane Database of Systematic Reviews 2011

2- Derry S, Straube S, Moore RA, Hancock H, Collins SL. Intracutaneous or subcutaneous sterile water injection compared with blinded controls for pain management in labourCochrane Database of Systematic Reviews 2012

3- Halpern SH, Walsh V. Epidural ropivacaine versus bupivacaine for labor: a meta‐analysisAnesthesia and Analgesia 2003;96(5):1473

4- Simmons SW, Cyna AM, Dennis AT, Hughes D. Combined spinal‐epidural versus epidural analgesia in labourCochrane Database of Systematic Reviews

5- Capogna G, Camorcia M. Epidural analgesia for childbirth: effects of newer techniques on neonatal outcomePaediatric Drugs 2004;6(6):375‐86.

İletişime Geçin

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Başa dön tuşu
Betzoid presenta casinos online en México con bonos gratis sin depósito al registrarse