Hafta Hafta Gebelik

hafta hafta gebelik

Sevgili anne ve baba adayları, 40 hafta sürecek heyecanlı, keyifli ve bir o kadar da endişeli maceraya hoş geldiniz.

Biliyorum “Bebeğimiz şimdi ne kadarlık? Boyu kaç cm? Kilosu ne kadar? Bizi duyabiliyor mu? Görüyor mu? Cinsiyeti ne acaba? Bebeğin gelişimi nasıl?” gibi soruların cevabını merak ediyorsunuz.

Hafta hafta gebelik yazımda bu soruların cevabını ayrıntılı olarak bulacaksınız. Ayrıca bu haftalarda nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Hadi başlayalım,

banner haftahaftagebelik

Gebelik Haftası Hesaplama

Hafta hafta bebeğinizin gelişimini öğrenmeden önce gebelik haftasını tam bilmeniz gerekiyor. Gebelik haftası hesaplaması son adet tarihine göre yapılır. Son adet tarihinin 1. gününden itibaren gebelik haftası hesaplanır. Gebelik toplamda 40 hafta sürer.

Gebelik haftası hesaplama uygulamalarına son adet tarihinin 1. gününü, gün ve ay olarak girdiğinizde size şu anda kaç haftalık olduğunu uygulama söyleyecektir. Bu hesaplama için sitemizdeki gebelik takibi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Eğer son adet tarihinizden emin değilseniz veya döllenme geç olduysa, ya da üstüne görme gibi bir durum varsa; ilk 3 aydaki ultrasona göre gebelik haftasını hesaplayabilirsiniz.

3 aydan sonraki ultrasonlar gerçek hamilelik haftasını göstermez. Bebek iriyse haftası büyükmüş gibi çıkar veya bebek küçükse haftası küçükmüş gibi çıkar. Bu nedenle son adet tarihini net olarak hatırlamıyorsanız kadın doğum doktorunun ilk 3 ayda yaptığı ultrason ölçümlerine göre gebelik haftasından emin olabilirsiniz.

Toplam 40 hafta süren gebelik 3 trimestere ayrılır.

  • 1-14. Haftalar arası 1. Trimester
  • 14-28. Haftalar arası 2. Trimester
  • 28-40. Haftalar arası 3. Trimester olarak kabul edilir

Birinci Trimesterde Bebeğinizin Boyutu ve Gelişimi

Hafta Hafta Gebelik 1.Hafta

Aslında şu anda hamile değilsiniz. Çünkü adetin 1. gününden itibaren gebelik haftası hesaplanıyor demiştik ve biliyoruz ki hiç bir kadın adetli iken hamile kalamaz. Ama gebelik haftası hesaplamasını standart hale getirmek için tüm dünya ve ultrasonlar bu şekilde hesaplama yapmaktadır.

banner haftahaftagebelik 1

Hafta Hafta Gebelik 2. Hafta

Bu dönem tam yumurtlama dönemidir. Hamile kalmanıza az kaldı. Bu günlerde eğer ilişki olursa gebelik aslında bu dönemde başlayacaktır.

Hafta Hafta Gebelik 3. Hafta

Gerçek anlamda aslında şu anda gebelik yeni oluştu ve rahime tutundu ya da tutunmaya çalışıyor. İdrarda erken gebelik testi yaparsanız hamile olduğunuz belli olmayacaktır. Çünkü bu haftada idrar testi negatif çıkar.

Ama kanda gebelik testi ilişkiden 1 hafta sonra hamile olduğunu gösterecektir. Yani bu haftada kanda gebelik testi BHCG yaptırırsan hamile olduğunu anlarsın.

Hafta Hafta Gebelik 4. Hafta

Evet, artık gebe olduğunuzu siz de öğrendiniz, çünkü adetiniz gecikti ve test yaptınız. Bu haftada hem idrarda hem de kanda yapılan erken gebelik testi pozitif çıkacaktır.

Bu haftada bebeğiniz haşhaş tohumu kadardır. Bu dönemde embriyo ikiye ayrılır. Bir kısmı ilerde plasenta oluşturacak olan yapıya dönüşür, diğer kısmı ise embriyo olarak gelişimine devam eder.

Plasentaya halk arasında bebeğin eşi de denir. Plasenta anneden bebeğe temiz kan ve oksijen taşır. Bebekten gelen kirli kanı da anneye taşır.

Bu haftada vajinal ultrasonla gebelik kesesi görülebilir. Bu haftada embriyo henüz görünmez, sadece rahim içinde siyah, yuvarlak kese görülür.

banner haftahaftagebelik 2

Hafta Hafta Gebelik 5. Hafta

Bu haftada bebeğiniz tane karabiber ya da susam kadardır. Çok küçük olduğu için ultrasonda görünmez. Ultrasonda sadece gebelik kesesi ve içinde yolk sak görülebilir. Yolk sak, bebeğin eşi oluşana kadar bebeğe kan akımını sağlayan bir yapıdır. Boş gebelikte yolk sac görülmez. Gebelik kesesinin boyutu 4. Haftaya göre daha büyüktür. Sağlıklı bir gebelikte gebelik kesesi günde 1 mm büyür.

Beşinci haftada embriyonun 3 tabakası vardır. Dış tabakadan sinir sistemi, kulak, göz ve bağ dokusu oluşur. Orta tabakadan kalp, dolaşım sistemi, kemikler, kaslar, böbrek ve üreme organları meydana gelir. İç tabakadan ise akciğer, bağırsak, mesane gibi iç organlar gelişir.

Hafta Hafta Gebelik 6. Hafta

Şu anda bebeğiniz nar tanesi ya da mercimek kadardır. Ultrasonda artık bebeğiniz görülebilir. Hatta bu haftada kalp atışı da duyulabilir. Anne karnında bebeğin kalp atışları 120-160/dk arasındadır. Yani bizim kalp atışımızın yaklaşık 2 katı kadardır.

Bazen bu haftada kalp atışı duyulamayabilir. Bu durumda hemen endişe etmeyin. Geç döllenme olduysa, yani yumurtlamanız geç olduysa bebekte haftasına göre daha küçük olduğu için kalp atışı duyulamayacaktır. Bu durumda 1 hafta sonra tekrar kontrol etmek gerekir.

Altıncı haftada bebeğin beyin hemisferleri gelişmeye başlar ve beyin dalgaları kaydedilebilir.

Hafta Hafta Gebelik 7. Hafta

Bebeğiniz şu anda yaban mersini kadar oldu ve kolları güdük şeklinde çıkmaya başladı. Ayrıca yüzünde de değişiklikler olmaya başladı. Göz, kulak, ağız gelişecek yerler kendini göstermeye başladı. Ama tabi ki yüzü henüz bizim yüzümüze benzemiyor.

Beyin hücreleri şaşırtıcı bir hızla gelişmeye devam ediyor (dakikada 100000 hücre). Ufak ufak hareket etmeye başladı, ama siz bu hareketleri 4. Aya kadar hissedemezsiniz.

Hafta Hafta Gebelik 8. Hafta

Bu haftada bebeğinizin boyutu Meksika fasülyesi kadardır. Elleri ve kolları biraz daha büyüdü ve perdeli şekilde parmakları var. İlerleyen haftalarda bu perdeler yok olacak ve bağımsız parmakları gelişecek. Ayrıca bebeğinizin yüzü biraz daha şekillendi, burun ve gözleri belirginleşti.

banner haftahaftagebelik 3

Hafta Hafta Gebelik 9. Hafta

Artık bebeğinize embriyo değil fetüs diyebilirsiniz. Çünkü tıbbi olarak ilk 8 haftada bebeğinize embriyo denir. Şu anda bebeğiniz üzüm tanesi kadar oldu.

Bebeğinizin cinsiyeti bu haftada oluşmaya başlar ama tabi ki bunu ultrasonla anlamak imkansızdır. Üreme organları dışında pankreas, safra kesesi de bu haftada oluşmaya başlar.

Bebeğinizin başı neredeyse tüm vücudun yarısı kadardır. Herkese özgü olan parmak izi de bu haftada oluşmaya başlar.

Hafta Hafta Gebelik 10. Hafta

10 haftalık olan bebeğiniz kumkuat meyvesi kadar oldu. Boyu yaklaşık 3-4 cm, kilosu 5 gr kadardır. 10 hafta gebelik kaç ay eder sorusunun cevabı, 2,5 aydır. Parmakların arasındaki perdeler kaybolmaya başlar ve normal parmak görüntüsü oluşmaya başlar. Kemikleşme tam başlamasa da kemik dokusunda sertleşme başlar.

İlginç bir gelişme de bu haftadan itibaren bebeğinizin idrar yapmaya başlayacak olmasıdır. Bu arada beyin hücreleri hızla çoğalmaya devam eder (250000/dk).

Ultrasonda bebeğinizin görüntüsü artık normal bebek görüntüsüne benzemeye başlamıştır. Kafasını, kollarını, bacaklarını, gövdesini net olarak ayırt edebilirsiniz.

banner haftahaftagebelik 4

Hafta Hafta Gebelik 11. Hafta

Hamileliğin 11. haftasında bebeğiniz artık bir incir kadar. Boyu yaklaşık 4-6 cm, kilosu 8 gr. Bu haftada artık bebeğiniz ufak ufak nefes alıp vermeye başlar, sanki suyun altında nefes alıp veriyormuş gibi. Bu hareket bebeğin akciğer gelişimi için çok önemlidir. Çünkü nefes alıp vererek amnion sıvısının içinde bulunan büyüme faktörlerini akciğerine almış olur, bu da bebeğinizin akciğer gelişimini sağlar. Ultrasonda hala kafası vücudunun yarısı kadar büyüklükte görülür.

Hafta Hafta Gebelik 12. Hafta

Gebeliğin 12. haftasında bebeğiniz yeşil limon kadar oldu. 12 haftalık gebelikte bebeğin boyu, başından poposuna kadar yaklaşık 6 cm, kilosu da 8-14 gr kadar. Artık tırnakları ve kemikleri oluştu, sadece biraz büyümeye ihtiyacı var. 12. haftada bebeğiniz refleks olarak hoplamaya, zıplamaya başlar. Parmaklarını açar, kapatır.

Hafta Hafta Gebelik 13. Hafta

Hamileliğin 13. Haftasında bebeğin gelişimini merak mı ediyorsunuz? İşte cevabı: Bebeğiniz bezelye kabuğu gibi ya da sarı limon kadar oldu. Boyu 6-8 cm, kilosu ise 15-20 gr kadar.

Bebeğinizin yüzü iyice insana benzemeye başladı. Kulaklar yukarı yani normal yerine çekilmeye başladı, gözler yanlardan yüzün ortasına doğru yer değiştirdi. İlginç olarak ses telleri 13. Haftada oluşmaya başladı.

Önceki haftalarda bebeğinizin başı vücudunun yarısı kadardı ama bu haftadan sonra vücudu daha hızlı büyüdüğü için baş/vücut oranı azalmaya başladı. Ayrıca bacakları ve kolları da hafta hafta uzuyor ama kollar daha çabuk uzadığı için, 13. Haftadan itibaren bebeğiniz elini ağzına götürebilir ama henüz parmağını ememez.

13 haftalık hamilelikte cinsiyet net olarak belli olmaz. Doktorunuz bir tahminde bulunabilir ama hata payı yüksektir.

Birinci Trimesterde Bunları Yapmayı Unutmayın!

  1. Günlük 0,4 mg folik asit kullanın
  2. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun
  3. Doktorunuza sormadan ilaç kullanmaktan kaçının
  4. Saç boyatma, lazer gibi bebeğe zarar verebilecek uygulamalardan kaçının
  5. Çay, kahve tüketiminizi azaltın
  6. Dengeli ve sağlıklı beslenin
  7. Suyu bol tüketmeyi ihmal etmeyin
  8. Aşırı egzersizden kaçının
  9. Tarama testleri hakkında doktorunuzdan bilgi alın
  10. Hamileliğin 11-14. Haftaları arasında ense kalınlığı, burun kemiği ölçümü yaptırın. Eğer tarama testi yaptırmaya karar verdiyseniz bu haftalar arasında ikili tarama testi veya fetal DNA testini yaptırın

2. Trimesterde Bebeğinizin Boyu, Kilosu ve Gelişimi

Hafta Hafta Gebelik 14. Hafta

14 haftalık bebeğin boyu 8-9 cm, kilosu 25 gr kadardır. On dördüncü haftada bebeğinizin tüm iç organları gelişmiştir. Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkekse prostat bezi oluşmaya başlar, cinsiyeti kızsa yumurtalıkları pelvise inmeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik 15. Hafta

Gebeliğin 15. Haftasında bebeğinizin boyu 9-10 cm, kilosu ise 50 gr oldu. Beyni artık kendi kaslarını kontrol edebilecek kadar gelişti. Anne karnında takla atabilir, tekme yumruk atabilir ama eğer ilk gebeliğiniz ise bu hareketleri hissedemezsiniz. Daha önce doğum yaptıysanız bebek hareketlerini hissedebilirsiniz.

15 haftalık gebelikte bebeğinizin lanugo adı verilen tüyleri oluşmuştur. Lanugo denen tüyler bebeğinizin vücut ısısını düzenlemeye yarar. Doğumdan hemen önce büyük kısmı dökülür. O yüzden 36. Haftadan önce olan doğumlarda bu tüyler henüz dökülmemiştir.

15 haftalık bebek istemsizce yüz mimikleri yapabilir. Kızma, gülümseme, şaşırma, üzülme mimiklerini ultrasonda görürseniz şaşırmayın.

15 haftalık gebelik cinsiyet artık net olarak belli olur. Bebeğinizin pozisyonu uygunsa doktorunuz size cinsiyetini söyleyecektir.

Hafta Hafta Gebelik 16. Hafta

16 haftalık hamilelikte bebeğin boyu 11-12 cm, kilosu 100 gr kadardır. Bebeğiniz artık o meşhur bebek hareketi olan baş parmağını emme hareketini yapabilir, yumruk yapabilir. Kemikleri sertleşmeye devam eder ama doğumun rahat olması için esnekliğini kaybetmez.

On altı haftalık bebeğin tırnakları uzamaya, derisi kalınlaşmaya devam eder.

Eğer bebeğiniz kızsa, ileride onun da anne olmasını sağlayacak olan binlerce yumurta oluşmaya başladı.

16 haftalık bebeğin cinsiyeti artık net olarak belli olur.

Hafta Hafta Gebelik 17. Hafta

Artık bebeğiniz nar tanesi kadar değil nar kadar oldu. 17. Haftalık gebelikte bebeğinizin boyu 13 cm, kilosu 150 gr oldu.

On yedinci haftada bebeğinizin tat duyusu gelişmeye başlar. Cilt altında yağ dokusu ve ter bezleri oluşmaya başlar. Bu haftada bebeğin eşi bebek kadardır.17 haftalık bebek kalsiyum depolamaya başlar, bu nedenle kalsiyumdan zengin beslenmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca gebeliğin 17. Haftasında bebek sesleri duyabilir, parlak ışıkları hissedebilir. Bu arada 10. Haftada başlayan idrar yapma ve amniyon sıvısını yutma hareketleri devam ettiği için sindirim sistemi de çalışmaya ve gelişmeye devam eder. Bebeğiniz nefes alma egzersizlerine de hala devam etmektedir.

17.haftada bebeğinizin hareketlerini ve hıçkırmasını hissetmeye başlayabilirsiniz. Ama hissetmiyorsanız endişe etmeyin. İlk gebelikte bebek hareketleri 20-22. Haftalarda ancak hissedilmeye başlar.

17 haftalık hamilelikte karnınız dışarıdan belli olmaya başlar. Artık hamile kıyafetleri giymeye başlayabilirsiniz.

Hafta Hafta Gebelik 18. Hafta

18 haftalık bebeğin boyu 12-14 cm, ağırlığı 150 g kadardır. Dolmalık biberim diye bebeğinizi sevebilirsiniz. 18 hafta kaç ay eder diye merak ediyorsanız, 18 hafta 4.5 ay eder.

18 haftalık bebeğin artık parmak izi tam olarak oluştu. Bebeğiniz artık sizi ve eşinizi duyabilir. O yüzden artık onunla konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin anne karnında en çok duyduğu ses, sizin kalp sesiniz ve bağırsaklarınızın sesidir. Onunla ne kadar çok konuşursanız, sizin sesinizi o kadar çok tanıyacaktır.

Bebeğin cinsiyeti kızsa milyonlarca yumurtası ve rahimi bu haftada oluşmuştur. Ama bu yumurtalar doğumda 1-2 milyona düşecektir. Erkek bebeklerde ise prostat bezi bu haftada gelişimini tamamlamıştır.

Bebeğiniz artık elleriyle bir şeyi tutup, kavrayabilir. Yüzünü, göbek kordonunu tutabilir. Hıçkırma ve esneme hareketlerini de 18 haftalık bebek yapabilir.

Hafta Hafta Gebelik 19. Hafta

On dokuz haftalık bebek boyu 16-18 cm, ağırlığı 250 gr dır. Bebeğiniz kavun kadar oldu.

Bebeğinizin cildini verniks kazeoza denilen kaygan salgı kaplamaya başlar. Verniks salgısı bebeği amnion sıvısının asitli yapısından korur. Bu sıvı doğuma kadar azalır ama yine de cildinde kalır. Böylelikle bebeğin doğum kanalından kolayca geçmesi sağlanır.

19 haftalık bebeğin duyu sistemi gelişimini büyük oranda tamamlamıştır. Bebeğiniz sesleri daha net duyar, tat duyusu belirginleşir, kulakları daha iyi duyduğu için ani seslerden korkup sıçrayabilirler.

Hafta Hafta Gebelik 20. Hafta

Bebeğiniz bu haftada bir muz kadardır. 20 haftalık bebeğin boyu 17-19 cm, kilosu 300gr dır. 20 haftalık gebelik 5 aylık eder. 20. Haftada bebeğinizin saçı ve kaşları artık belirginleşmeye başlar.

20 haftalık bebek hareketleri şu şekildedir; ağzını açar kapatır, hatta dil bile çıkarabilir. Bebeğin bağırsaklarında mekonyum adı verilen siyah kaka oluşmaya başlar. 20. Haftada bebeğiniz göz bebeğini sağa sola hareket ettirse de, gözleri halen kapalıdır.

Hafta Hafta Gebelik 21. Hafta

21 haftalık bebeğin boyu havuç kadardır. Yaklaşık 26-27 cm boyu, 360 gr kilosu vardır. 21 haftalık bebeğin gelişimi, kilosu hızla artar. İlginç olarak bu haftadaki boyu, bebeğin doğacağı boyun yarısı kadardır. Bu nedenle bu dönemde iştahınız daha da artacaktır. Dengeli ve kontrollü beslenmeye dikkat edin.

Hafta Hafta Gebelik 22. Hafta

Bebeğiniz hızla kilo alırken, akciğer gelişimi de 22. Haftadan itibaren hızlanır. Surfaktan adı verilen ve doğumdan sonra bebeğin rahat nefes alıp vermesini sağlayacak olan protein üretimi de bu haftalarda üretilmeye başlar.

22 haftalık bebek gelişimine bakıldığında boyu 28-29 cm, ağırlığı 450 gr oldu. Tat alma ve duyma duyuları gelişmeye devam ediyor. Sizin yedikleriniz amniyon sıvısının tadını değiştirdiği için acı, tatlı gibi tatları rahatlıkla ayırt edebilirler.

Kilo aldığı için artık tekmeleri güçlendi. Bu haftaya kadar bebek hareketlerini hissetmediyseniz 22. Haftadan itibaren artık hissedeceksiniz.

Hafta Hafta Gebelik 23. Hafta

Yirmi üç haftalık bebek artık patlıcan kadar. Boyu yaklaşık 30 cm ağırlığı 500 gr. 23 haftalık hamilelikte bebeğinizin beyini ve akciğerleri hızla gelişmeye devam ediyor. Artık vücut hareketlerini daha bilinçli yapıyor.Cilt yüzeyindeki vernix caseosa denilen koyu kıvamlı, macunumsu yağ tabakası oluşmaya devam eder. 23 haftalık bebeğin gözleri hala kapalıdır.

Hafta Hafta Gebelik 24. Hafta

Hamileliğin 24. Haftasında bebeğin boyu 30-31 cm, ağırlığı ise 600 g oldu. 24 hafta 6 aya tekabül eder. Yani 6 ay bitmiş, 7. Aydan gün alınıyor anlamına gelir.

Hukuki olarak, 24. haftadan itibaren bebeğiniz bir birey olarak kabul edilir. 24 haftalık bebek sesleri çok net duyar. O yüzden ona klasik müzik dinletebilir, bol bol konuşabilirsiniz. Ne kadar çok konuşursanız sesinizi o kadar çok tanıyacak, doğduktan sonra sizin sesinizi duyunca rahatlayacaktır.

Hafta Hafta Gebelik 25. Hafta

Hamileliğin 25. Haftasında bebeğin boyu 35-36 cm, kilosu 670 gr dır. Burun delikleri ve gözü gebeliğin 25. Haftasında açılır. Bebeğinizin doğduğunda rahat nefes alıp vermesini sağlayan sürfaktan üretimi 25 haftalık bebekte hızla devam ediyor.

Ayrıca bebek amniyon sıvısı içinde nefes aldığı için bebeğin suyunun içindeki büyüme faktörlerini akciğerlerine alır. Bu büyüme faktörleri de bebeğin akciğer gelişimini hızlandırır.

Hafta Hafta Gebelik 26. Hafta

26 Haftalık gebelik 6,5 ay eder. 26 haftalık bebek gelişimine bakıldığında, boyu 36-37cm, ağırlığı 780 gr kadardır.

Bu haftada saçları artmaya, tırnakları uzamaya devam eder. Ancak saç rengi henüz oluşmamıştır. Doğan tüm bebeklerin göz rengi de mavidir. Genelde doğumdan 1-2 ay sonra kendi göz rengi oluşur.

26 haftalık bebekte cilt rengini oluşturmak için pigment üretilmeye başlanır. Yani esmer olanlar ile sarışın olan bebeklerin cilt rengi bu haftaya kadar aynıdır. Bu haftadan sonra cilt rengi oluşmaya başlar.

Hafta Hafta Gebelik 27. Hafta

Bebeklerin en hareketli olduğu dönem 24-28. Gebelik haftaları arasındadır. Bu nedenle güçlü tekmelere, yumruklara hazırlıklı olun. Çünkü bu dönemde hem yeri geniş, hem de bilinçli hareket ettiği için bu hareketlerden bebeğiniz keyif alıyor.

27 haftalık bebek gelişimi ise şöyledir. Boyu 37-38 cm, kilosu 900 gr. 27. Hamilelik haftasından itibaren bebeğinizin cilt altı yağ dokusu daha hızlı artacak, bu da bebeğin ısı düzenlemesini sağlayacak. Daha önce lanugo denilen tüyler bu görevi yürütmekteydi. Artık onlara ihtiyaç kalmadığı için lanugo denilen bu tüyler bu haftada artık dökülmeye başlayacak.

Beyin ve sinir sistemi daha çok geliştiği için bebeğiniz ışığa ve sese karşı daha duyarlı hale geldi. Annenin karnına parlak bir ışık geldiğinde gözlerini kısarsa, ya da yüksek sesle irkilirse hiç şaşırmayın. 27 haftalık bebek artık annesinin, babasının veya başkasının sesini birbirinden ayırt edebilir.

Ayrıca beyin daha da geliştiği için bu haftadan itibaren bebeğinizde ilkel bir hafıza oluşmaya başlar. Söylenenleri anlamasa bile hafızasında depolar ve unutmaz. Yani anne karnında duydukları kötü sözleri çocuğunuz o dili öğrendikten sonra anlayacak ve bu onun bilinç altına işleyecek. O yüzden hamileyken konuştuklarınıza ve yanınızdakilerin konuşmalarına dikkat edin. İlginç bir bilgi değil mi?

2. Trimesterde Bunları Yapmayı Unutmayın!

1- Bol su içmeyi ihmal etmeyin

2- Kalsiyumdan zengin beslenmeyi unutmayın, çünkü bu haftadan sonra yeteri kadar kalsiyum almazsanız kramplarınız başlar.

3- Bebeğinizin en hızlı kilo alacağı dönemlerden birindesiniz. O yüzden sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin

4- Doktorunuzun verdiği vitamin, kan ilacı takviyesini düzenli kullanın

5- Hamileliğin 16. Haftasından itibaren çatlak kremi kullanmaya başlayın

6- Yavaş yavaş egzersiz yapmaya başlayın. Gebelikte en iyi egzersiz çeşitleri; yürüyüş, yüzme, pilates ve yogadır.

7- Eğer tarama testi yaptıracaksanız gebeliğin 16-18 hafta arasında dörtlü test, amniyosentez ile ilgili doktorunuzdan bilgi alın.

8- Hamileliğin 20-22. Haftaları arasında ayrıntılı ultrason (detaylı ultrason) yaptırmayı unutmayın.

9- Gebeliğin 24-28. Haftaları arasında gebelik şekeri taraması (gestasyonel diyabet) için şeker yükleme testini (50 g glukoz tolerans testi) yaptırmayı unutmayın

10- Kan uyuşmazlığınız varsa hamileliğin 28. Haftasında, kan uyuşmazlığı iğnesini yaptırmayı unutmayın

11- Yapmanız gereken son seyahat işlerini halledin. 3. Trimesterde özellikle de hamileliğin 32. Haftasından sonra hamilelerin şehir dışına çıkmasını önermeyiz.

3. Trimesterde Bebeğinizin Boyu, Kilosu ve Gelişimi

Hafta Hafta Gebelik 28. Hafta

Hamileliğin 28. Haftasında artık bebeğiniz boyu 38-39 santim, kilosu 1000 gramdır. Artık gebeliğin son 3 aylık dönemine girdiniz. Bu ne demek oluyor? Bebeğiniz doğsa bile yaşayabilir. Yani derin bir nefes alabilirsiniz. Ama tabi ki şimdi doğmasın çünkü beyin hücreleri, akciğer ve duyu sistemleri gelişmeye devam ediyor.

Anne karnında yeri daraldığı için bu haftadan itibaren bebeğiniz biraz daha sakinleşecek. 28 haftalık bebeğin hareketlerini artık eşiniz de çok net bir şekilde hisseder.

Bebeğiniz artık daha hızlı kilo almaya başlar. O yüzden beslenmenize özen gösterin, suyu ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenme ve su bebeğinizin doğum kilosunu direk etkileyecektir.

Hafta Hafta Gebelik 29. Hafta

Hamileliğin 29. Haftasında bebeğinizin boyu 39-40 santim, kilosu 1200 gramdır. 29 haftalık bebek doğsa tıbbi yardım ile yaşar ama doğmaması için gerekli müdahale yapılmalıdır. Özellikle erken doğum tehlikesi varsa 24-34 hafta arası akciğer gelişimini hızlandırıcı steroid (kortizon) tedavisinin verilmesi gerekir.

Gebeliğin 29. Haftasında bebeğinizin zeka ve kişilik ile ilgili beyin bölgesi gelişimi hızlanır. Yani aslında bebeğinizin erişkinlikteki akademik ve sosyal başarısının temelleri bu haftada atılmaya başlıyor diyebiliriz.

Hafta Hafta Gebelik 30. Hafta

30 haftalık bebeğin boyu ortalama 40-41 santim, ağırlığı ise 1400 gramdır. 30 haftalık bebek gelişimine baktığımızda en dikkat çeken şey bebeğinizin hızla kilo alacak olmasıdır. Ayrıca bebeğiniz 30-90 dakikalık aralıklarla uyur ve uyanır.

Cilt altı yağ dokusu artmaya devam ediyor. Yani yanaklarını daha rahat mıncıklayın diye bebeğinizin yanakları tombullaşıyor.

Hafta Hafta Gebelik 31. Hafta

31 haftalık bebeğin gelişimi; boy 41-42 cm, kilo 1500 gramdır. Bu haftadan sonra bebeğiniz neredeyse haftada 500 gram alacak. Bu haftada bebeklerin %25’i ters yani makat geliştir. Ama endişe etmenize gerek yok, 38. Haftaya kadar büyük ihtimalle bebeğiniz dönecektir.

Bu haftalarda Braxton-Hicks denilen yalancı doğum sancıları artar. Bu sancılar, düzensiz gelir, dinlenmekle geçer. Bu sancılar bebeği ve sizi doğuma hazırlar, endişe etmenize gerek yoktur.

Ancak sancılar düzenli gelirse, şiddeti giderek artarsa, dinlenmekle geçmezse mutlaka doktorunuza haber veriniz.

Hafta Hafta Gebelik 32. Hafta

32 hafta gebelik 8 aylığa tekabül eder. 32 haftalık bebeğin boyu 42-43 santim, kilosu 1700 gramdır. Akciğerleri hariç diğer tüm organları gelişimini neredeyse tamamladı. Bu haftada bebekler vakitlerinin %90’ını uyuyarak geçirir ve ilginç olarak bebeğiniz bu haftadan itibaren rüya görmeye başlar.

Hafta Hafta Gebelik 33. Hafta

Hamileliğin 33. Haftasında bebeğin boyu 43-44 santim, kilosu 1900-2000 gramdır. Artık yeri daraldığı için hareketlerinde biraz azalma hissetmeniz çok normaldir. Bu haftada lanugo adı verilen tüylerin büyük kısmı döküldü. Saçlı doğacaksa, saçları büyük oranda uzadı. Cilt ve saç rengi oluştu.

Doğumdan sonra sizi rahat emebilmek için anne karnında emme egzersizlerine devam ediyorlar. Verniks yeterince kalınlaştı, bu da bebeğinizin vücudunu sıcak tutmaya yardımcı oluyor. Özetle dış dünyaya adapte olabilmek için son gaz çalışmalara devam ediyorlar.

Hafta Hafta Gebelik 34. Hafta

Gebeliğin 34. Haftasında bebeğinizin boyu 45-46 cm, ağırlığı 2100-2300 gram oldu. Bu haftada siz ne yaparsanız bebeğiniz bunların hepsini hisseder. Hatta siz mutluyken o da mutlu olur, üzgünken o da üzgün olur.

Bebeğinizin akciğer gelişimi 34. Haftada neredeyse tamamlanmak üzere. 34. Haftada doğan bebeklerde yoğun bakım ihtiyacı çok az olur. Tabi ki mümkünse 37 haftadan önce doğum olmasın ama olacaksa da 34 hafta ve üzerinde bebeğinizin ciddi bir sıkıntı yaşamayacağınızı bilin ve endişe etmeyin.

Hafta Hafta Gebelik 35. Hafta

35 haftalık bebeğin gelişimine baktığımızda boyunun 46-47 cm, ağrılığının da 2400 gr olduğunu görürüz.

Bu haftada artık bebeğin baş aşağı dönmüş olmasını bekleriz. Eğer bebek ters ise hemen endişe etmeyin. 1-2 hafta içinde dönecektir. Eğer dönmezse sezaryen ihtimaliniz artar.

35 haftalık bebek artık aşağı doğru inmeye başlar. Bunlar doğum için gerekli olan fetal hareketlerdir.

Hamileler, bebek aşağı inince hemen doğum olacağını düşünürler. Bu düşünce doğru değildir. Bebek aşağı indikten sonra 3-4 hafta bu şekilde bekleyebilir.

Hafta Hafta Gebelik 36. Hafta

Hamileliğin 36. Haftasında bebeğinizin boyu 47-48 santim, kilosu 2600-2700 gramdır.

Bebeğinizin miyad bebek olmasına çok az kaldı. Gerçi 36. haftada doğum olduğunda da ciddi sıkıntı çoğunlukla yaşanmaz.

36. gebelik haftasında bebeğiniz iyice aşağı indi. Ancak daha önce doğum yaptıysanız bu haftalarda bebek aşağı inmeyebilir. Doğumdan 1-2 gün önce ya da doğum olacak gün aşağı inebilir. Ama ilk gebeliklerde genelde 36. Hamilelik haftasında bebek aşağı iner. Ama aşağı inmesi hemen doğum olacağı anlamına gelmez.

Hafta Hafta Gebelik 37. Hafta

Tebrikler! Artık bebeğiniz miyad, yani artık isterse gelebilir. 37 haftalık bebek artık prematür kabul edilmez.

37 haftalık bebek boyu 48-49 santim, kilosu 2800-2900 gram kadardır.

37 haftalık bebeğin akciğer gelişimi tamamlandı sayılır. Doğduğunda muhtemelen yardımsız nefes alabilir. Emme refleksi de tam olarak gelişti, sizin memenizi rahatça yakalayabilecek. Bundan sonrası kilo almaya devam etse de önceki aylardaki kadar çok kilo almayacaktır. Artık bebeğiniz zamanı gelince doğmayı bekliyor.

Hafta Hafta Gebelik 38. Hafta

Artık vakit geçmiyor değil mi? Siz ve eşiniz heyecanlanmaya, sabırsızlanmaya başladınız. Ama durun! Ne zaman doğum olması gerektiğini en iyi bebeğiniz biliyor. Siz ya da doktorunuz değil.

38 haftalık bebeğin boyu 49-50 santim, ağırlığı 3000 gramdır. Bebeğinizin yeri daraldığı için daha az hareket ediyor olabilir, hemen endişe etmeyin. Ama yine de bunu doktorunuzla paylaşın.

Hafta Hafta Gebelik 39. Hafta

39 haftalık bebeğin gelişimi ortalama 50-51 santim boy, 3300 gram da kilo şeklindedir. 39. Haftada doğum olma olasılığı çok yüksektir. Çünkü yapılan çalışmalarda doğumların %90’ının 38-39 hafta arasında olduğu saptanmıştır.

Bu haftada doğum çantanız hazır olsun, bebeğiniz her an sürpriz yapabilir. Eğer planlı sezaryen olacaksanız doktorunuz size 39. Haftaya randevu verecektir.

Hafta Hafta Gebelik 40. Hafta

Evet, maceranın sonuna geldik. Hamilelik normalde 40 hafta sürer. Teorik olarak 42 haftaya kadar doğumun beklenebileceği bilgisi olsa da pratikte çoğu doktor 40 hafta dolduktan sonra doğumun olması gerektiğini savunmaktadır. Çünkü 40. Haftadan sonra ani bebek ölümü, fetal asfiksi, serebral palsi, zor doğum gibi riskler artar.

40 hafta doldu yani gününüz doldu ama doğum olmadıysa, nasıl bir yol izleneceği ile ilgili doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşun. Hamileliğin 40. Haftasından sonra beklemenin faydalarını ve zararlarını doktorunuzla tartışın. Sizin için en uygun yol haritasını belirleyin.

Hafta hafta gebelik takibi Ankara da Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından özel muayenehanesinde yapılmaktadır. Doğum ise anlaşmalı özel hastanelerde Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak için Ankara Çukurambar da bulunan muayenehanemize gelebilir, ya da 05059819919 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

3. Trimesterde Bunları Yapmayı Unutmayın

1- Eğer çalışıyorsanız hamileliğin 32. Haftasında çalışabilir veya çalışamaz raporu almayı unutmayın

2- Bebek hareketlerini takip edin

3- Doğum çantasını hazırlamaya ufak ufak başlayın

4- Doğum şekli ile ilgili doktorunuzdan bilgi alın

5- Erken doğum belirtilerini doktorunuzdan öğrenin

6- Hangi durumlarda doktorunuzu aramanız gerektiğini doktorunuza sorun

7- Kan ilacını düzenli kullanmaya devam edin

8- Sol yan pozisyonda yatmaya özen gösterin. Bu şekilde bebeğe giden kan akımı artar, sizin de tansiyonunuz düşmez.

9- Hamileliğin 32. haftasından itibaren her kontrolde NST çektirmeyi ihmal etmeyin

10- Gebeliğin 37. Haftasında çalışamaz raporu almayı unutmayın

İletişime Geçin

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Başa dön tuşu
Betzoid presenta casinos online en México con bonos gratis sin depósito al registrarse