Gebelik haftası hesaplaması yapılırken son adet tarihi baz alınır. Bu hesaplamaya göre hamilelik 280 gün yani 40 hafta sürer.
Gebelik haftası hesaplanırken son adet tarihinin ilk gününden itibaren hamilelik başlamış kabul edilir. Hesaplamalar yapılırken biten gebelik haftası söylenir.
Beklenen doğum tarihi hesaplanırken de naegele formülü kullanılır. Buna göre son adet tarihinin gün hanesine 7 eklenir, ay hanesinden 3 çıkarılır ve beklenen doğum tarihi bulunur. Bu tarih 40 haftaya tekabül eden tarihtir.
Gebelik takibi ve bebeğin hafta hafta gelişimi için linke tıklayabilir, ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
———————————————-
Hamilelik 40 hafta (280 gün) süren heyecanlı bir serüvendir. Tüm anne baba adayları bu süreçte bebeklerinin hafta hafta gelişimini merak ederler. Ayrıca bazı testlerin belli gebelik haftalarında yapılması gerekir. Bu testlerinin zamanını kaçırmamak için ve beklenen doğum tarihini hesaplamak için bebeğin haftasını bilmek çok önemlidir. Bu yazımda gebelik haftasının ve doğum tarihinin doğru bir şekilde nasıl hesaplanacağını sizlere anlatacağım.
İçindekiler
ToggleHamilelik Hesaplama
Hamilelik hesaplama doğru bir şekilde yapılmalı ki gebelik takibi ve doğum zamanlaması sağlıklı bir şekilde planlanabilsin. Hamilelik hesaplamasında son adet tarihi çok önemlidir. Çünkü gebelik haftası son adet tarihine göre hesaplanır. Bu nedenle gebelik planlayana veya gebe kalmış bir kadının son adet tarihinin ilk gününü not etmesi gerekir.
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Gebelik haftası son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Yani adetin 1. Günü bir kadın gebe kalmış gibi farz edilir. Aslında hiçbir kadın adetli gebe kalamaz, bunu hepimiz biliyoruz. Çünkü gebelik yumurtlamadan sonra olur. Yumurtlama da ortalama adetin 14. Gününde gerçekleşir. Bu da demek oluyor ki adetin 1. Gününden gebelik başlamış gibi kabul ettiğimiz için, aslında biz gebelik haftasını 2 hafta büyük söyleriz.
Hastalar ise ilişki tarihine göre gebelik haftasını söylerler. İşte doktorlar ile hastaların gebelik haftası uyumsuzluğu bundan kaynaklanır. Ama gebelik haftasını standardize edebilmek için dünyanın her yerinde gebelik haftası son adet tarihinin 1. Gününe göre hesaplanır.
Geç Döllenmede Gebelik Haftası Hesaplama
Normalde adetin 12-14. günlerinde yumurtlama olur ve gebelik oluşur. Ama bazı kadınlarda yumurtlama geç olabilir ve gebelik geç oluşur. Bu durumda ultrasonla ölçülen gebelik haftası son adete göre gün hesaplamasından farklı çıkabilir.
Bu durumlarda ilk 3 ayda yapılan ultrasonlar dikkate alınır. Gebelik haftası ve doğum tarihi hesaplaması ilk 3 aydaki ultrasonlara göre yapılır. 3 aydan sonraki ultrasonlar bebeğin gerçek haftasını göstermez. Örneğin bebeğin gelişimi iyiyse gerçek haftasından daha büyük çıkar. Ama bebeğin akciğer gelişimi gerçek hamilelik haftası ile uyumludur.
Yani bebek iri diye erken doğum planlanırsa bebeğin akciğer gelişimi tamamlanmadan doğum gerçekleştirilmiş olur ve yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı gündeme gelebilir.
Kaç Haftalık Hamileyim?
“Kaç haftalık hamileyim?” sorusu tüm anne adaylarının bizlere sorduğu sorudur. Dijital platformda kaç haftalık hamile olunduğu uygulamalardan takip edilebilir.
Bu uygulamalara son adet tarihi yazılarak kaç haftalık hamile olduğunu öğrenebilir. Ultrasonla da bebeğin ölçümlerinin kaç hafta ile uyumlu olduğu belli olur. Eğer son adet tarihi ile ultrason ölçümleri hafta olarak birbiri ile uyumlu ise bebeğin gelişimine iyi deriz.
Bazı kadınlar son adet tarihini hatırlamayabilir veya geç döllenme nedeniyle son adet tarihine göre yapılan hamilelik hesaplaması, ultrasona göre çıkan gebelik haftası ile uyumsuz olabilir. Bu durumda gerçek gebelik haftası ilk 3 aydaki ultrasona göre yapılır.
Çünkü ilk 3 aydaki ultrason ölçümleri bebeğin gerçek haftasını gösterir. Bu şekilde doğum tarihi doğru bir şekilde hesaplanabilir. Gereksiz yere erken doğum yaptırılmamış olur.
Bu arada gebelik haftası hesaplamada diğer önemli bir nokta biz kadın doğumcular hep biten gebelik haftasını söyleriz. Mesela 37 hafta demek, gebeliğin 37. Haftası bitmiş, 38. Haftadan gün alıyor demektir. 38. Haftadan da kaç gün aldığını söyleriz. Örneğin 37 hafta 3 günlük demek, 37 hafta bitmiş 38. Haftadan 3 gün almış anlamına gelir.
Bazı gebelik haftaları bizim için çok önemlidir. Mesela 6. Gebelik haftasında ilk defa kalp atışı duyulur. 12. Gebelik haftasında ense kalınlığı ölçümü ve ikili test yapılır. 16. Gebelik haftasında cinsiyet belli olur ve dörtlü tarama testi yapılır. 20. Gebelik haftasında anomali taraması için çok önemli olan ayrıntılı ultrason yapılır. Bebeğin hareketleri ise ortalama 18-20. Hafta civarında anne tarafından ilk defa hissedilmeye başlanır.
34. hafta prematürite için eşik değerdir. Yani 34. Hamilelik haftasından sonra yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı ciddi anlamda azalır. 37. Hafta miyad sınırı olması açıksından önemlidir. 37 haftanın altında doğan bebekler prematür kabul edilir. 40. Hafta ise gebeliğin son günüdür. 40. Gebelik haftasından sonra gebenin günü geçmiş kabul edilir ve yakın takip veya doğum gerekir.
Bebeğim Kaç Aylık?
Gebeliğin halk arasında 9 ay 10 gün sürdüğü şeklinde ifade vardır. Tıbbi olarak bu süre 40 haftaya tekabül eder. Ay hesabı ile hafta hesabı birbirini tutmaz, çünkü her bir ayda 4 hafta artı 2-3 gün vardır. Bu artık günler hesabı karıştırır. Bu nedenle gebelik süresini ay üzerinden değil de hafta üzerinden söylemek daha doğru olacak, hamilelik haftası hesaplamasının karışmasını engelleyecektir.
Doğum Tarihi Hesaplama
Beklenen doğum tarihi Nagele formülü ile hesaplanır. Son adet tarihinin gün bölümüne 7 eklenir, ay bölümünden de 3 çıkarılır. Böylelikle beklenen doğum tarihi hesaplanır.
Beklenen doğum tarihinden kastettiğimiz gebeliğin 40. Haftası yani son günüdür. Bildiğiniz gibi gebeliğin 37. Haftasından itibaren bebek miyad kabul edilir, yani her an doğum olabilir. Ama Nagele formülü ile biz beklenen doğum tarihinin son gününü hesaplarız, yani 40. Haftayı hesaplarız.
Örneğin son adet tarihinin 1. Günü 10.06.2019 olan hamile bir kadını düşünelim. Bu kadının Nagele formülüne göre beklenen doğum tarihi 17.03.2020’dir. (Gün hanesine 7 ekledik, ay hanesinden 3 çıkardık). Yani 17.03.2020’de gebelik tam 40 haftayı bitirmiş olacaktır.
Hamile Kaldığım Gün Nasıl Hesaplanır?
Bazı durumlarda kadınlar “Tam olarak ne zaman hamile kaldım?” sorusunu bizlere sorarlar. Hamile kalınan günün tam olarak hesaplanabilmesi için ultrason ile hamilelik haftasının belirlenmesi gerekir. Kaç haftalık hamilelik çıktıysa ondan 2 hafta önceki ilişki ile hamile kalınmıştır. Örneğin ultrasonda 6 haftalık gebelik tespit edilen bir kadın 4 hafta önceki ilişki ile hamile kalmıştır.
40 haftalık bu mucizevi süreçte tüm anne adaylarına sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Referanslar
- Bushnik T, Garner R. The Children of Older First-time Mothers in Canada: Their Health and Development. Statistics Canada, September 2008
- Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. RCOG Statement on later maternal age. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists: London, 2009