Blog

Tüp Bebekte Havuz Yöntemi

İnfertilite tanısı koyulan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere tüp bebek tedavisi uzun süredir uygulanıyor. Hastaya özel ek tedavi seçeneklerini barındıran bu yardımcı üreme tekniğinde hedeflenen temel sonuç en sağlıklı yumurtalarla en sağlıklı spermleri birleştirmek ve en kaliteli embriyoları oluşturup rahme transfer ederek gebelik şansını yükseltmektir.

Tüp bebek tedavi başarısını düşüren çeşitli etmenler göz önünde bulundurularak uygulanan ek tedavilerden biri de “embriyo pooling” olarak da adlandırılan havuz yöntemidir. Yani embriyo havuzu ile havuz yöntemi aynı anlama gelir.

Tüp bebekte havuz yöntemi embriyo transfer aşamasından önce iki veya daha çok sayıda yumurta toplanması ve elde edilen embriyoların dondurulması prensibiyle gerçekleştirilir. Yumurta toplama işleminin ardından planlanan sayılar elde edilemediğinde transfer bekletilir ve tekrar yumurta toplama için tedavi süreci yeniden başlatılır.

Gebelik şansının artırılması adına uygulanan bir teknik olan embriyo havuzu başarı oranının yükseltilmesi için elde edilen embriyoların doğru tekniklerle ve gelişmiş teknolojilerle dondurulması kritik derecede önemlidir.

Bu yazımızda tüp bebek başarı şansını artıran embriyo havuzu yöntemi hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Tüp Bebekte Havuz Yöntemi Nedir?

Tüp bebek tedavisi gören seçilmiş hastalara uygulanan havuz yöntemi, embriyolar rahim içerisine transfer edilmeden en az iki sefer yumurta toplama işleminin yapılmasına ve toplanan yumurtalardan embriyo elde edildikten sonra embriyoların dondurulmasına dayanan tekniktir.

Havuz yöntemi sayesinde rahim içerisine transfer edilen embriyo sayısında artış elde edilebilir ve aynı zamanda dondurulan embriyolar eş zamanlı çözüldükleri için gelişim evreleri takibi yapılabilir. Tüm bu avantajlar sayesinde havuz yöntemi uygulanan kişilere rahim içerisinde tutunma ihtimali fazla olan ve genetik anlamda sağlıklı olan embriyolar transfer edilerek tüp bebek başarı oranı yükseltilebilir.

Embriyo Pooling Yöntemi Kimlere Uygulanır?

Embriyo havuzu yöntemi yumurta rezervleri azalan, daha çok 40 yaş ve üzerinde olan, geçmiş dönemde tüp bebek başarısızlıkları yaşamış, yumurta toplamı işlemi sırasında yeterli sayıda yumurta elde edilemeyen kişiler için uygun bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Tüp Bebek Havuz Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Havuz yöntemi yani embriyo pooling aynı tüp bebek gibi uygulanır. Tedaviye adetin 2 veya 3. günü başlanır. Hasta her gün yumurta geliştirici iğneler kullanır. Ultrason ile gelişen yumurtaların büyümesi takip edilir. Yumurtalar olgunlaştıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Spermle döllenen yumurtalar transfer edilmez, 3. veya 5. gün dondurulur. Yumurta toplandıktan yaklaşık 14 gün sonra hasta adet olur. Bu adette değil, diğer adette eğer yumurtalıklarda kist yoksa adetin 2 veya 3. günü tekrar tüp bebek tedavisine başlanır. Aynı süreç tekrarlanır. Bu siklus yeterli sayıda embriyo elde edilene kadar tekrar edilebilir.

Yeterli sayıda embriyo havuzu oluşturulduğu düşünülüyorsa dondurulmuş embriyolar çözülür ve en sağlıklı olanlar gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra (1-2 ay rahim dinlendirme yapıldıktan sonra) transfer edilir.

Tüp Bebekte Havuz Yöntemi Avantajları Nedir?

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olamayan çiftler için büyük bir umut kaynağı olsa da kendine has zorluklarının olduğunun unutulmaması gerekir. Tekrarlayan tüp bebek denemeleri hem maliyetlidir hem de çiftleri psikolojik anlamda zorlu bir sürece sokabilir. Özellikle yumurtalık rezervleri azalan hastalarda gebelik şansının düşük olması sürece ekstra bir gelişim katarken maliyetleri de yükseltir.

Embriyo havuzu yönteminde en az iki kere yumurta toplama ve embriyo oluşturma işlemi gerçekleşir. Daha sonra embriyolar dondurulur ve bekletilir. Embriyoların çözülmesi eş zamanlı olduğu için takip edilmeleri de oldukça konforludur. Rahim içerisine tutunma ihtimali fazla olan embriyolar rahme transfer edildiğinden gebelik şansının da daha yüksek olduğu söylenebilir.

Havuz Yönteminin Diğer Yöntemlere Göre Kıyaslaması

Tüp bebekte havuz yöntemi diğer yöntemlerle kıyaslandığında, havuz yönteminin en önemli avantajı Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) uygulamasının gerekli olduğu hastalarda biyopsi alınacak embriyo sayısının artırılmasıdır.

Preimplantasyon genetik tanı (PGD), in vitro fertilizasyon (IVF) ile oluşturulan erken embriyolar üzerinde gerçekleştirilen bir doğum öncesi tanı şeklidir. Koryon villus örneklemesi ve amniyosentez gibi diğer doğum öncesi tanı yöntemleriyle karşılaştırıldığında, PGD’nin birinci trimesterin sonlarında veya erken ikinci trimesterde devam eden bir intrauterin gebelikte değil, rahme transfer edilmeden önce IVF laboratuvarında gelişen embriyolarda yapıldığı bilinmektedir.[1] Böylece az önce de değinildiği gibi daha sağlıklı embriyoların transfer edilmesi mümkün olur.

Havuz yönteminin çiftlere sunduğu bir diğer önemli katkı da tedavi sürecine devam edebilmeleri için hem maddi hem de manevi destek sunmasıdır. Embriyo kalitesinin artırılabilmesi adına düşük dozlu ilaç tedavisinin uygulanması gebelik ihtimalini yükseltici etkiye sahiptir.

Tüp Bebekte Havuz Yöntemi Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Tüp bebekte havuz yöntemi fiyatları normal tüp bebek fiyatlarından daha yüksektir. Çünkü havuz yönteminde en az 2 tüp bebek işlemi, embriyo dondurma ve PGD işlemleri olduğu için fiyatlar artar.

PGD işleminin fiyatı 1-5 embriyo için aynıdır. Yani 1 embriyoya da pgd yapılsa, 5 embriyoya da PGD yapılsa aynı ücret ödenecektir. Bu anlamda havuz yaparak embriyo biriktirme ile maliyet azalacak ve sağlıklı embriyo bulma şansı artacaktır.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu