Mikroçipli Aşılama Tedavisi (Çip Bebek)
1 yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan çiftlere infertilite (kısırlık) tanısı konur. İnfertilite tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri de aşılama tedavisidir (intrauterin inseminasyon).
Aşılama hakkında herkesin az çok fikri olsa da son yıllarda popüler hale gelen mikroçip yöntemi ile aşılama tedavisi, diğer bir ifadeyle mikroçipli aşılama veya ÇİP BEBEK hakkında merak ettiklerinizi bu yazımda bulabilirsiniz.
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnfertilitenin %40 nedeni erkek kaynaklıdır, %40 nedeni ise kadın kaynaklıdır, çiftlerin %20’sinde ise kısırlığın nedeni bulunamaz. Erkek kaynaklı infertilitede veya açıklanamayan infertilite tedavisinde intrauterin inseminasyon (IUI) 1. basamak tedavidir.
Aşılama tedavisine adetin 2-5. günleri arasında başlanır. Yumurta geliştirici ilaçlar ile 1-2 adet yumurtanın büyümesi sağlanır. Bu ilaçlar tablet veya iğne şeklinde olabilir. Ultrasonla yumurta takibi yapılır ve yumurtalar belli bir olgunluğa geldiğinde ise çatlatma iğnesi yapılır.
Çatlatma iğnesinden genelde 36 saat sonra da aşılama yapılır. Aşılamada amaç iyi kalitedeki spermleri döllenmenin gerçekleşeceği tüplere en yakın mesafeye yani rahimin içine bırakmaktır.
İyi kalitedeki spermlerin seçilebilmesi için de spermler bazı aşamalardan geçirilir. Aşılama tedavisinde sperm hazırlığı için pratikte uygulanan klasik 2 yöntem vardır.
- Swim-up (yüzdürme yöntemi)
- Gradient yöntemi
Her iki yöntemde de iyi kalitedeki spermleri seçebilmek için, spermler belli bir devirde santrifüje edilir (özel bir makinenin içinde dakikada 1000-2000 defa döndürülür). Ancak bu döndürme işlemi spermlerde DNA hasarına yol açabilmektedir.
Yapılan çalışmalarda santrifüj sırasında ortaya çıkan serbest oksijen radikallerinin sperm DNA’sına hasar verdiği gösterilmiştir. Spermde DNA hasarı olmasının da gebelik şansını azalttığı bilinmektedir.
Mikroçip Yöntemi Nedir?
Sperm hazırlığı için uygulanan santrifüj yönteminin spermlere hasar verebileceği düşüncesinden yola çıkarak son yıllarda mikroçip yöntemi gündeme gelmiştir.
Mikroçipli aşılama tedavisinde, santrifüj yapılmadan iyi kalitedeki spermler seçilebilmektedir. Yani mikroçip yöntemi ile spermlerin DNA’sına hasar verilmemektedir ve ÇİP BEBEK başarı şansı daha yüksektir.
Mikroçip yöntemi aşılama dışında tüp bebek tedavisinde de kullanılabilmektedir. Özet olarak mikroçip iyi kalitedeki spermleri seçmek için hem aşılamada hem de tüp bebekte uygulanan sperm hazırlama yöntemidir.
Çip Bebek Aşılama Nedir? Nasıl Yapılır?
Mikroçip yöntemi ile aşılamada içinde milimetrik delikler bulunan porlardan özel bir solüsyon yardımı ile spermler seçilmektedir. Hareketsiz veya morfolojisi bozuk spermler bu delikten geçememektedir.
Bu yöntemde sanfrifüj yapılmadığı için daha önce de belirttiğimiz gibi sperm DNA’sına hasar verme riski de söz konusu olmamaktadır. Böylece mikroçipli aşılamada sperm DNA’sına zarar vermeden en iyi kalitedeki spermler seçilebilmektedir.
Mikroçipli Aşılamanın Normal Aşılamadan Farkı Nedir?
Her iki aşılama tedavisinin hazırlık aşaması aynıdır. Yani her iki yöntemde de ilaçla yumurta gelişimi sağlanır ve yumurtalar olgunlaşınca çatlatma iğnesi yapılır.
Mikroçipli aşılamanın normal aşılamadan tek farkı spermlerin hazırlık aşamasıdır. Mikroçipli aşılamada iyi kalitedeki spermlerin seçimi için özel çipler kullanılır. Normal aşılamada ise gradient veya swim up yöntemi ile kaliteli spermler seçilir.
Çip Bebek Aşılama Yaptıranların Hamilelik Şansı Daha mı Yüksek?
Mikroçip aşılama başarı oranı diğer yöntemlere göre daha yüksek olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sperm hazırlığı swim-up veya gradient yöntemi ile yapıldığında gebelik şansı %15-20 iken, mikroçip yönteminde (ÇİP BEBEK) gebelik şansı %30-40’a yükselmektedir.
Intrauterin inseminasyonda başarı şansı sperm hazırlama yöntemi dışında çiftin özelliklerine bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de sperm sayı ve kalitesidir. Bir çifte aşılama yapılabilmesi için sperm sayı ve kalitesinde ciddi bozukluk olmaması gerekir.
Mikroçipli Aşılama Kimlere Yapılır?
İleri hareketli sperm sayısının >5 milyon, normal sperm morfolojisinin de >%5 olduğu hasta grubunda aşılamanın başarı şansı daha yüksektir. Sperm sayı ve kalitesinde ciddi bozukluk var ise (ileri hareketli sperm sayısı <5 milyon, normal morfoloji <%5 ) aşılama tedavisi ile vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine geçmek daha mantıklı bir yaklaşımdır. Ankara Çip Bebek tedavi kapsamında biz de bu kriterleri göz önüne alarak hasta seçimi yapmaktayız.
Aşılama tedavisinin başarısını artırmak için;
- Doğru hasta seçimi
- Hastaya uygun tedavi protokolünün belirlenmesi
- Uygun teknikle sperm hazırlığının yapılması
- Doğru teknikle aşılamanın yapılması büyük önem taşımaktadır.
Çip Bebek Aşılama Fiyatları
Mikroçipli aşılama fiyatları özel bir kit kullanıldığı için klasik aşılama fiyatlarından biraz daha yüksek olabilir. Ama yine de aralarında ciddi fiyat farkı bulunmamaktadır.
Çip bebek Ankara da bazı özel hastanelerde ve muayenehanelerde uygulanmaktadır. Aşılama tedavisinin başarı şansını artırmak için uygun olan çiftlerde ÇİP BEBEK yani mikroçip aşılama yöntemi uygun bir seçenek olabilir.
Mikroçipli aşılama Ankara’da Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından başarı ile uygulanmaktadır. ÇİP BEBEK Ankara fiyatları ve prosedür hakkında ayrıntılı bilgi için 05059819919 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim…
Referanslar
- Agarwal A., Baskaran S., Parekh N., Cho C.-L., Henkel R., Vij S., Arafa M., Panner Selvam M.K., Shah R. Male infertility. Lancet. 2021;397:319–333.
- Oseguera-López I., Ruiz-Díaz S., Ramos-Ibeas P., Pérez-Cerezales S. Novel Techniques of Sperm Selection for Improving IVF and ICSI Outcomes. Front. Cell Dev. Biol. 2019;7:298.
- Muratori M., Tarozzi N., Carpentiero F., Danti S., Perrone F.M., Cambi M., Casini A., Azzari C., Boni L., Maggi M., et al. Sperm selection with density gradient centrifugation and swim up: Effect on DNA fragmentation in viable spermatozoa. Sci. Rep. 2019;9:7492.
- Phiphattanaphiphop C., Leksakul K., Phatthanakun R., Khamlor T. A novel microfluidic chip-based sperm-sorting device constructed using design of experiment method. Sci. Rep. 2020;10:17143