Blog

Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Hamile bir kadını bekleyen en önemli risklerden biri de anne karnında bebeğin kalp atışlarının durmasıdır. Kimse bu tecrübeyi yaşamak istemez ama ne yazık ki bu durum hayatın gerçeklerinden biridir.

Hamile her 4 kadından 1’i bebeğini kaybeder. 20. Haftadan önce olan gebelik kayıplarına düşük, 20. Haftadan sonra olan gebelik kayıplarına ise ölü doğum adı verilir.

Bu yazımda sizlere “Anne karnında bebeğin kalbi neden durur? Bebeğin kaybedildiğini anne hisseder mi? Anne karnında bebeğin öldüğü nasıl anlaşılır?” gibi soruların cevabını vereceğim.

İlginizi Çekebilir:Düşük Neden Olur? Düşük Çeşitleri

Anne Karnında Bebeğin Ölmesinin Sebepleri

Anne karnında bebeğin ölmesinin sebepleri gebelik haftasına göre değişir. Gebelik son adet tarihine göre 40 hafta sürer. Buna göre hamileliği 2 bölüme ayırabiliriz.

  • Gebeliğin ilk 20 haftası
  • Gebeliğin ikinci 20 haftası

Gebeliğin İlk 20 haftasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri Nelerdir ?

Bu haftalarda anne karnında bebeğin kalbinin durma nedenleri şunlar olabilir.

  • Bebekte kromozomal anomali olması
  • Annede pıhtılaşma problemleri
  • Annede şeker hastalığı, hipertansiyon, guatr veya otoimmün hastalıklar (SLE vs.) olması
  • Rahimde perde olması
  • Rahim duvarında polip, miyom olması
  • Rahim ağzı yetmezliği
  • Enfeksiyon

Gebeliğin 20-40. Haftaları Arasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri

Bu haftalarda anne karnında bebeğin kalbinin durma nedenleri şunlar olabilir

  • Bebekte doğuştan kalp hastalığı olması
  • Bebekte genetik problem olması
  • Annede hipertansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), diyabet olması
  • Eşin erken ayrılması (dekolman plasenta)
  • Kordon kazaları (kordon dolanması, vaza previa, göbek kordonunda düğüm vs)

Anne Karnında Bebeğin Kalbi Neden Durur?

Anne karnında bebeğin kalbi 2 nedenle durur.

  • Bebeğe yeterli kan akımı gitmez
  • Bebekte doğuştan sakatlıklar vardır (genetik problemler, kalp hastalıkları vs.)

Genetik problemler (Trizomiler, Down sendromu, bazı sendromlar) daha çok gebeliğin 6. Haftası veya 8. Haftasında (2 aylık) kabaca hamileliğin ilk 12 haftasında bebeğin kalbinin durmasına sebep olur.

Bebeğe yeterli kan akımının gitmemesine bağlı bebeğin ölmesi gebeliğin herhangi bir hamilelik haftasında görülebilir.

Bebeğe yeterli kan akımı gitmemesinin nedenleri şunlar olabilir:

  • Rahimde perde olması
  • Rahim duvarında miyom veya polip olması
  • Annede hipertansiyon, preeklampsi olması
  • Annede gebelik şekeri olması
  • Eşin erken ayrılması (dekolman plasenta)
  • Kordon dolanması (düğümlenmesi)
  • Annede otoimmun hastalık olması (SLE, pıhtılaşma problemleri vs)

Bu sebepler anne karnında bebeğin kaybedilmesine neden olur.

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Kan Pıhtılaşması

Anne Karnında Bebek Ölümü Belirtileri

Anne karnında bebeğin ölmesinin bazı belirtileri olabilir. Ancak çoğunlukla hele de erken gebelik haftalarında annenin bunu hissetmesi çok zordur.

Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir

  • Kanama
  • Kasık ağrısı, bel ağrısı
  • Bebek hareketlerinde azalma
  • Bebeğin aşağı inmesi
  • Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi)

Evde bebeğin kalp atışını anlamanız mümkün değildir. Bebeğin kalp atışı ancak doppler veya ultrasonla anlaşılır. Yani, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez. Bu nedenle düzenli muayenelere gidilmesi ve şüphe olduğunda doktorunuzu aramanız çok önemlidir.

Anne Karnında Bebek Ölürse Anne Hisseder mi?

Gebeliğin erken haftalarında anne karnında bebeğin öldüğü hissedilmez. Çünkü bebeğin kalp atışı dursa da hiçbir belirti olmayabilir. Bu nedenle gebeliğin ilk aylarında daha sık ultrasonla bakmak gerekir.

Anne bebeğin hareketlerini hissetmeye başladığında ise bebeğin kalp atışı durmadan önce çoğunlukla bebek hareketlerinde azalma hisseder. Bu durumda bebeğin iyilik halini anlamak için mutlaka ayrıntılı inceleme yapılması gerekir.

Ölü bebek karnı canlı bebek karnından farklı değildir. Bu nedenle annenin karnının şekline göre bebeğin öldüğünü anlamak mümkün değildir.

Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Başlar?

Anne karnında bebek hareketleri hamileliğin 18-22 haftaları arasında hissedilmeye başlar. İlk gebeliklerde gebeliğin 20-22. Haftaları arasında ilk hareketler hissedilmeye başlanırken, daha önce doğum yapmış kadınlar 16-18. Haftalarda bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir.

Bebek hareketlerini hissetmede annenin kilosu da önemlidir. Karındaki yağ dokusu arttıkça bebeğin hareketleri daha geç ve zor hissedilebilir.

Sağlıklı bir gebelikte 1 saat içinde bebeğin 10 defa hareket etmesi bebeğin anne karnında iyi olduğunun bir göstergesidir. Eğer bebek hareketlerinde azalma hissediliyorsa, anne adayı bir şeyler yedikten sonra sol yanına yatmalı ve bebeğin hareketlerini saymalıdır. 1 saat içinde 10’dan az hareket varsa mutlaka doktoruna haber vermelidir.

Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Anne karnında bebeğin öldüğünü anlamanın en kesin yolu ultrason ile bebeğin kalp atışlarının kontrol edilmesidir. Anne karnında bebeğin öldüğünü düşündüren belirtiler bebeğin kaybedildiğinden şüphelendirse de bu belirtilerle bebeğin kalp atışının durduğundan emin olunamaz.

Bu durumda fetal iyilik testlerini yapmak gerekir. Fetal iyilik testleri dendiğinde ultrason, NST (Non-Reaktif Test), biyofizik profili ve doppler ultrason anlaşılır.

Çünkü anne karnında bebek sıkıntıya girmeye başladığında, bebek ölmeden önce bu testlerde bozulmalar görülür. Bu testler gebeliğin 24. Haftasından sonra yapılabilir. Bu haftadan önce bu testler bize yol göstermez.

Bu nedenle bebek hareketlerinde azalma hisseden bir anneye bu testler yapılarak bebeğin iyi olup olmadığı değerlendirilmeli, eğer testlerde bozukluk varsa bebeğin kalp atışı durmadan önce acil sezaryenle doğurtulması hayat kurtarıcı olabilir.

2 Aylık Bebek Anne Karnında Neden Ölür?

2 aylık bebeğin anne karnında ölüm nedeni %80 bebekte genetik anomali olmasıdır. Genetik problemler dışında enfeksiyon, pıhtılaşma problemleri, rahimde perde olması gibi anatomik problemler de 2 aylık bebeğin anne karnında ölmesine sebep olabilir.

2 aylık bebek anne karnında ölürse ve kendiliğinden düşük olmazsa kürtaj ile gebelik sonlandırılmalıdır.

Anne Karnında Bebeğin Kalbi Durursa Kanama Olur mu?

Anne karnında bebeğin kalbi durursa çoğunlukla belirti olmaz. Tesadüfen yapılan rutin muayene sırasında bebeğin kaybedildiği anlaşılır.

Ancak bazen de anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah veya kırmızı renkli kanama olur. Kanamanın nedeni sağlıksız olan gebeliği vücudun dışarı atma çabasıdır.

Bu nedenle gebelikte olan kanamalarda mutlaka ultrasonla bebeğin yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Hamilelik Kanamaları

Bebek Anne Karnında Ölürse Mide Bulantısı Devam Eder mi?

Hamileliğin erken haftalarında bebek anne karnında ölse bile gebelik belirtilerine yol açan BHCG hormonu yükselmeye devam edeceği için gebelik belirtileri devam edebilir. Yani bebeğin kalp atışı dursa bile bulantı, kusma, aşerme, göğüslerde dolgunluk gibi belirtiler devam edebilir.

Anne Karnında Ölen Bebek Anneyi Zehirler mi?

Anne karnında bebek öldüğünde bebekten bazı faktörler salgılanır. İşte bu faktörler annede DIC (Dissemine intravasküler koagülasyon) denilen ölümcül tabloya neden olur. Halk arasında buna zehirleme adı verilir. DIC annede pıhtılaşma faktörlerinin artmasına neden olur ve organ yetmezliği gelişir. Pıhtılaşma faktörleri tükenince de hasta kanamaya başlar ve müdahale edilmezse de ölüme neden olur.

Neyse ki DIC tablosu bebek ölür ölmez gelişmez. DIC gelişmesi için bebeğin anne karnında 1 ay ölü olarak beklemesi gerekir. Böyle hastalarında da sadece %25’inde anne zehirlenmesi (DIC) olur. Yani anne karnında ölen bebek anneyi 1 ay sonra zehirlemeye başlar.

Anne karnında bebek öldüğünde DIC gelişmeden önce çoğunlukla vücut bebeği atmaya çalıştığı için kanama, kasık ağrısı olur. Yani anne karnında bebeğin kalbi durursa gebelik zehirlemesi olmadan önce kendi kendine düşük gerçekleşir.

Anne Karnında Ölen Bebek Nasıl Alınır?

Anne karnında ölen bebeğin haftasına göre alınma şekli değişir. Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebek bebek öldüyse, bebek kürtajla alınır. 12. haftadan sonra ise ilaçla düşük yaptırılır ve kalan parçalar kürtajla temizlenir.

Gebeliğin 20. haftasından sonra ise anne karnında ölen bebek doğurtulur. Ölü bebek için çoğunlukla normal doğum tercih edilir. Ama anne hayatını riske atan acil bir durum varsa, anne karnında ölen bebek sezaryenle de alınabilir.

Sonuç olarak bebeğin anne karnında ölmesine neden olan bazı faktörler önceden tahmin edilip önlenebilecekken, bazıları için ne yazık ki yapacak bir şey yoktur. Anne adaylarının ve doktorlarının en azından önlenebilecek nedenler açısından uyanık olması ve önlem alması hayat kurtarıcı olabilir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Referanslar

  1. Wang X, Chen C, Wang L, Chen D, Guang W, French J. Conception, early pregnancy loss, and time to clinical pregnancy: a population-based prospective studyFertil Steril. 2003;79(3):577–584. [PubMed[]
  2. Frost J, Bradley H, Levitas R, Smith L, Garcia J. The loss of possibility: scientisation of death and the special case of early miscarriageSociol Health Illn. 2007;29(7):1003–1022
  3. Koren G, Madjunkova S, Maltepe C. The protective effects of nausea and vomiting of pregnancy against adverse fetal outcome—a systematic reviewReprod Toxicol. 2014;47:77–80.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu