Blog

Kayganlaştırıcı Kullanmak Kadınlar İçin Zararlı mı?

Kayganlaştırıcı (Lubrikant) kremler cinsel ilişkide ağrıyı azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle vajinismus hastalarında ve menopozdaki kadınlarda kayganlaştırıcı jeller cinsel ilişkiyi kolaylaştırır, kuruluğu azaltır ve hastanın daha az ağrı duymasını sağlar.

Yapılan çalışmalarda kadınların %60’ının cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için kayganlaştırıcı jel kullandığı saptanmıştır. Bu yazımda “Kayganlaştırıcı kullanmak kadınlar için zararlı mı? Hangi ürünler tercih edilmeli? Kayganlaştırıcı kullanırken nelere dikkat etmeli?” gibi merak edilen soruları cevapladım.

Kayganlaştırıcı Krem Ne İşe Yarar?

Cinsel ilişki sırasında bir kadında vajinanın kuru olması ağrılı cinsel ilişkiye, cinsel hazda azalmaya ve vajina mukozasının zedelenmesine neden olur. Vajina kuruluğunun nedeni vajinismus gibi psikolojik sebepler olabileceği gibi, menopozda östrojenin azalmasına bağlı organik sebepler de olabilir.

Kadınlarda diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı veya kanser tedavisinde radyoterapi uygulanması da vajinal kuruluk nedenleri arasındadır. Bu durumlarda kadının cinsel hayatının devam etmesi için vajinal kayganlaştırıcı kremler ile mümkün olur.

Kayganlaştırıcı Krem Nasıl Kullanılır?

Kayganlaştırıcı krem cinsel ilişki öncesi yani penis vajinaya girmeden hemen önce penise ve vajina girişine sürülerek kullanılır. Eğer ilerleyen aşamalarda tekrar ağrı ve kuruluk hissedilirse kayganlaştırıcı krem tekrar kullanılabilir.

Cinsel ilişki sonrası kadın genital bölgesini yıkamalıdır. Genital bölge yıkanırken vajinal duş yapılması önerilmez. Çünkü vajinal duş yapılması vajina florasını bozarak vajinal akıntı ve kaşıntı şikayetine neden olur.

Kayganlaştırıcı Jel Kime Sürülür?

Kayganlaştırıcı jeli hem kadın hem erkek sürebilir. Erkek penisine veya prezervatife sürebilir. Kadın ise vajina girişine kayganlaştırıcı sürebilir.

Kayganlaştırıcı jel miktarı 1 çay kaşığını geçmemelidir. Çünkü fazla miktarda kayganlaştırıcı kullanmak vajinada hassasiyet, enfeksiyon ve alerjiye neden olabilir. Ayrıca fazla miktarda kayganlaştırıcı kullanmak cinsel hazzı azaltabilir.

Eğer cinsel ilişki süresi uzarsa vajinal kuruluğu engellemek için kayganlaştırıcı tekrar kullanılabilir.

En İyi Kayganlaştırıcı Jel Hangisi?

Piyasada birçok marka kayganlaştırıcı jel ve kremler bulunmaktadır. Kayganlaştırıcı krem ve jeller eczane, market veya internet alışveriş sitelerinde satılır. Okey, durex kayganlaştırıcı jel markaları en sık kullanılan ve marketlerde satılan kayganlaştırıcılardır.

Bu jellerin içerikleri kabaca birbirine benzer olmakla beraber aralarında bazı farklılıklar vardır. En iyi kayganlaştırıcı jeli seçerken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Kayganlaştırıcı Jel PH Kaç Olmalı?

Vajina asidik bir ortamdır. Vajina ph ı artarsa vajina florası bozulur ve enfeksiyon oluşur. Vajina PH ı 3.8-4.5 arasıdır. Bu nedenle kayganlaştırıcı jel alırken ürünün ph ının 4.5 un altında olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Kayganlaştırıcı Jel Osmolarite Kaç Olmalı?

Osmolarite vajinanın nem dengesini gösterir. Osmolaritesi yüksek, yani yoğun kayganlaştırıcılar vajinanın kurumasına neden olur. Bu da kadının florasını bozarak enfeksiyonlara sebep olur. Bu nedenle su bazlı kayganlaştırıcılar cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için tercih edilmelidir.

Ne yazık ki piyasada satılan çoğu kayganlaştırıcı kremlerin osmolaritesi vajina osmolaritesinden daha yüksektir. Ancak en azından kayganlaştırıcı jel alırken osmolaritesi <1200 mosm/kg olan markaları satın alabilirsiniz.

Kayganlaştırıcı Jellerin Zararı Var mı?

Kayganlaştırıcı jellerin içerisinde bulunan bazı toksik maddeler kadınlar için zararlı olabilir. Bu toksik maddeler şunlardır:

  • Klorheksidin glukonat
  • Paraben
  • Siklometyonin,
  • Siklopentasiloksane
  • Siklotetrasiloksan

Kayganlaştrıcıların içinde bulunan bu kimyasallar hem kadına hem de sperme zararı olabilir. Bu toksik maddeler spermin yapısını ve hareketliliğini bozabilir. Bu nedenle kayganlaştırıcı jel alırken ürünün bu zararlı maddeleri içermediğinden emin olmanız gerekir.

Doğal Kayganlaştırıcılar

Piyasada satılan kayganlaştırıcılara alternatif olarak cinsel ilişkide sıkça kullanılan kayganlaştırıcılar şunlardır:

  • Bebe yağı
  • Vazelin
  • Tükürük
  • Nemlendirici kremler
  • Hindistan cevizi yağı
  • Zeytinyağı
  • Aloe vera
  • Avokada yağı
  • E vitamini yağı
  • Kantaron yağı

Doğal kayganlaştırıcılar vajina ph ve osmolaritesine uygun değildir. Bu nedenle uzun dönem kullanımı gebe kalamamaya ve vajinal enfeksiyona neden olabilir.

Kayganlaştırıcı Kullanmak Hamileliğe Engel mi?

Kayganlaştırıcı krem içinde zararlı maddeler varsa spermi öldürebilir ve gebeliğe engel olabilir. İçerisinde zararlı maddeler içermeyen, ph ve osmolaritesi vajina ile aynı olan kayganlaştırıcılar spermi öldürmez ve hamileliğe engel olmaz.

Hamileliği Engellemeyen Kayganlaştırıcılar

Hamileliği engellemeyen kayganlaştırıcılar bir çok markada bulunur. Kayganlaştırıcı alırken dikkat etmeniz gereken nokta; içinde toksik madde barındırmayan, ph’sı <4.5, osmolaritesi <1200 mosm/kg olan kayganlaştırıcı jelleri tercih etmenizdir. Bu nedenle hamile kalmak istiyorsanız bu kriterlere uyan kayganlaştırıcı jel tercih etmelisiniz. Bu kriterlere uyan kayganlaştırıcılar hamileliğe engel olmaz, zararı yoktur ve güvenle kullanılabilir.

Dünya sağlık örgütü tarafından test edilmiş olan kayganlaştırıcı markalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Kaynakça

  1. Brown JM, Poirot E, Hess KL, Brown S, Vertucci M and Hezareh M. (2016) Motivations for Intravaginal Product Use among a Cohort of Women in Los Angeles. PLOS One. Vol. 11, No. 3. March 11, 2016.
  2. World Health Organization (2012) Use and procurement of additional lubricants for male and female condoms: WHO/UNFPA/FHI360 Advisory note. Department of Reproductive Health and Research.
  3. Cunha AR, Machado RM, Palmeira-de-Oliveira A, Martinez-de-Oliveira J, das Neves J, and Palmeira-de-Oliveira R (2014) Characterization of Commercially Available Vaginal Lubricants: A Safety Perspective. Pharmaceutics No. 6, pp. 530-542; 2014.
  4. Darbre P.D. and Harvey P.W. (2008) Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. Journal of Applied Toxicology. 28, No. 5, pp:561-578. July 2008.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu