Genital Siğil Nasıl Geçer?
Cinsel yolla bulaşan bir virüs olan Human Papilloma Virüs tarafından meydana gelen genital siğiller cinsel aktif kadın ve erkeklerde oldukça sık görülmektedir. Çoğunlukla belirti vermeyen HPV enfeksiyonu bazı kadınlarda ve erkeklerde genital siğile neden olur.
Bu yazımda sizlere “Genital siğil nasıl geçer? Genital siğilin kremle ve bitkisel tedavisi” hakkında bilgi vereceğim.
Genital Siğil Neden Olur?
Genital siğil HPV virüsünün vücuda girmesi sonucu oluşur. HPV virüsü cinsel temasla bulaşır. Tek bir temasla karşı tarafa bulaşma riski %70 dir. HPV virüsünün bulaşması için tam cinsel ilişki olmasına gerek yoktur. Sürtünme ile de HPV bulaşabilir.
Virüs vücuda girdikten sonra %90 kendiliğinden vücuttan temizlenir, geçer. Ancak %10 hastada virüs belirti vermeden vücutta kalır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında da genital siğile neden olur.
HPV Virüsünün Zararları
HPV virüsünün yaklaşık 200 tipi vardır. Bu HPV çeşitlerinin hepsi genital siğile neden olmaz. Genital siğilden daha önemli olan rahim ağzı kanseri, penis kanseri gibi kanserlerin gelişimine neden olur. HPV nin düşük riskli tipleri bunların arasında da en sık HPV 6 ve HPV 11 genital siğile sebep olur.
Yüksek riskli tiplerden de HPV 16 ve HPV 18 rahim ağzı kanserinin gelişmesine neden olur. HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanserine neden olmadan önce bazı hücresel değişiklikler yapar. Bu hücresel değişiklikler de smear testinde belli olur. Bu nedenle kadınların düzenli smear testini yaptırması rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir.
Genital Siğil Görüntüsü Nasıl Olur?
Genital siğil kadın dış genital bölgesinde (vulva, perine, anal bölge, vajina girişi veya vajinada) yüzeyel kabarıklıklar şeklinde belirti verir. Genital siğile kondilom da denir. Bu kabarıklıklar küçük veya büyük, tek sayıda veya çok sayıda olabilir. Siğiller ağrı, acı yapmaz. Ancak kolayca kanamaya meyillidir. Tek tek olan siğiller birleşerek karnabahar görüntüsüne neden olabilir.
Genital Siğil Nasıl Geçer?
Genital siğiller kendiliğinden geçebileceği gibi aşağıdaki tedavi yöntemleri ile de siğil kurutulabilir.
1. Doktorun uyguladığı siğil kurutma tedavisi
- Genital siğilin yakılması
- Genital siğilin dondurulması
- Genital siğilin lazerle yok edilmesi
- Trikloroasetik asit (TCA) ile siğilin yok edilmesi
2. Hastanın evde uyguladığı siğil kurutma tedavisi
- İmiquimod (Aldara krem)
- 5 Florourasil (Verrutol, Efudix krem,jel)
- Genital siğilin bitkisel tedavisi
Sirke Siğili Geçirir mi?
Hastalar tarafından bize sıkça sorulan sorulardan biri de “Sirke Siğili Geçirir mi?” sorusudur. Bu konu ile ilgili bilimsel veri olmadığı için ben hastalarıma bitkisel tedaviden ziyade ilaç tedavisinin daha etkili olduğunu söylüyorum.
Genital siğilin ilaç tedavisi devam ederken bitkisel yöntemleri de uygulayabileceğini, ama tek başına bitkisel çözüm aramanın doğru olmadığını hastalarıma anlatıyorum.
Genital Siğil Kendi Kendine Geçer mi?
Genital siğilin kendi kendine geçmesi, yok olması hastanın bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü ise siğil o kadar çabuk kaybolacaktır ve tekrarlamayacaktır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için aşağıdakileri yapmanız gerekir.
- Düzenli ve dengeli beslen
- Düzenli uyku
- Stresi azalt
- Bağışıklık sistemini güçlendirici gidalar tüket (propolis, çörek otu vs.)
- İmmün sistemi güçlendirici takviye vitamin al
Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Genital siğiller az sayıda ise ve hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise tedavi edilmeden kendiliğinden geçebilir. Ancak geçmeyen siğillerin tedavi edilmesi gerekir.
Genital siğil tedavi edilmezse kondilomlar etrafa yayılıp, büyürler. Siğiller birbiri ile birleşerek genital bölgede karnıbahar benzeri bir görüntüye neden olurlar. Ayrıca tedavi edilmeyen genital siğillerin karşı tarafa bulaşıcılığı daha yüksek olur.
Genital Siğil Kesin Çözüm Nedir?
Genital siğil kesin çözümü yakma veya dondurma işlemidir. Siğil yakma işleminde küçük, büyük tüm kondilomlar yakılarak veya dondurularak tamamen yok edilir.
Siğillerin yakılması virüsün vücuttan temizlendiği anlamına gelmez. Bu nedenle daha sonra siğil tekrarlayabilir. Eğer genital siğil tekrarlarsa tekrar yakma, dondurma veya kremle siğil tedavisinin yapılması gerekir.
Siğil Koparmak Zararlı mı?
Siğil koparmak doğru değildir. Çünkü siğilin sadece görünen kısmı koparılır. Kopan yerin altındaki dokudan siğil daha da yayılabilir. Siğili koparmak yerine kökünden yakılması veya dondurulması daha sağlıklı bir işlemdir.
Siğil Tedavisi Kaç Günde İyileşir?
Siğil yakıldıktan sonra yakılan bölgede su toplaması, sarı beyaz yara görünümü olması normaldir. Siğil yakılan bölgenin kuru ve temiz tutulması gerekir. Siğil yakılması veya dondurulması sonrası 7-10 gün içinde o bölge iyileşir.
Siğil Tedavisi Sonrası İz Kalır mı?
Hayır, siğil tedavisi sonrası iz kalmaz. İlk etapta sanki iz kalacakmış gibi bir görüntü olur, ama en derin siğillerde bile yakma veya dondurma işlemi sonrası iz kalmaz.
Genital Siğil Nasıl Önlenir?
Genital siğil tedavisinden daha çok genital siğilin önlenmesi toplum sağlığı için çok önemlidir. HPV enfeksiyonunu dolayısıyla genital siğil ve rahim ağzı kanserini önleyecek aşı geliştirilmiştir ve uzun zamandır piyasada bulunmaktadır.
HPV aşısı cinsel temas başlamadan önce yapılmalıdır. Dünya sağlık örgütü 9-26 yaş arası tüm erkek ve kız çocuklarının aşılanmasını önermektedir.
Piyasada 3 çeşit HPV aşısı bulunmaktadır.
- Gardasil
- Cervarix
- Gardasil 9
Gardasil HPV 6, 11, 16, 18 e karşı koruma sağlar. Yani hem rahim ağzı kanserinden hem de genital siğilden korur.
Cervarix HPV 16, 18 e karşı koruma sağlar. Yani sadece rahim ağzı kanserinden korur, genital siğilden korumaz.
Gardasil 9 aşısının içinde ise 9 çeşit HPV virüsü vardır. Hem genital siğilden hem de rahim ağzı kanserinden korur. Ancak Gardasil 9 henüz Türkiye’ye gelmemiştir.
HPV aşısını devlet karşılamaz. Bu nedenle hastanın kendisinin araştırıp bu aşıyı yaptırması gerekir. HPV aşısı Ankara da özel hastaneler veya muayenehanelerde yapılmaktadır.
Genital siğilden korunma yollarından biri de toplumun bu konuda bilinçlendirilmesidir. Prezervatif %100 korumasa da ilişkide kondomun rutin kullanılması, sık partner değiştirilmemesi, risk altındaki kişilerle beraber olunmaması alınabilecek önlemler arasındadır.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Referanslar:
- Sendagorta-Cudós E, Burgos-Cibrián J, Rodríguez-Iglesias M. Genital infections due to the human papillomavirus. Enferm. Infecc. Microbiol. Clin. 2019 May;37(5):324-334.
- Ozaydin-Yavuz G, Bilgili SG, Guducuoglu H, Yavuz IH, Elibuyuk-Aksac S, Karadag AS. Determinants of high-risk human papillomavirus infection in anogenital warts. Postepy Dermatol Alergol. 2019 Feb;36(1):76-81.
- Lisboa C, Santo I, Azevedo J, Azevedo L, Pista A, Dias C, Cunha MJ. High Prevalence of Human Papillomavirus on Anal and Oral Samples from Men and Women with External Anogenital Warts: The HERCOLES Study. Acta Derm. Venereol. 2019 May 01;99(6):557-563. [PubMed]